Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u saradnji sa Gradom Pančevom, organizovalo je u četvrtak 5. marta 2020. godine u Gradskoj upravi grada Pančeva konfrenciju pod nazivom „Promocija Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja“.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Privredne komore Srbije i Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga, učenici, roditelji, nastavnici i poslodavci.

Pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gabrijela Grujić naglasila je ovom prilikom da Srbija ima dobar obrazovni sistem, a da se dualnim obrazovanjem daje dodatna vrednost obrazovanju.

– Filozofija obrazovanja je filozofija života svakog mladog čoveka koji živi u 21. veku. Moramo biti svesni da teorijska znanja nisu dovoljna da bismo se zaposlili u željenim zanimanjima, te da su kompetencije na delu, rekla je ona. Sve škole u Pančevu su uključene u program dualnog obrazovanja i posebno mi je drago da vidim ovakav odziv i prepunu salu mladih ljudi koji su zainteresovani za mogućnosti koje im ono pruža u školovanju i zapošljavanju.

U svom obraćanju na konferenciji, gradonačelnik Pančeva je istakao:

– Pančevo se pokazalo kao primer najbolje prakse u uvođenju dualnog obrazovanja, što je potvrdila i premijerka Srbije Ana Brnabić kada je posetila Pančevo u decembru prošle godine. Srednje stručne škole ostvaruju direktnu saradnju sa privredom, koja želi da stipendira i pomaže uvođenje novih stručnih profila prilagođenih potrebama tržišta rada, u ovom trenutku posebno kada su u pitanju mašinska i elektrotehnička struka. Ja moram da istaknem, da su, zahvaljujući otvaranju severne poslovne zone, dolaskom direktih stranih investitora, kao što su kompanije ZTF i Brose, uključujući i domaće firme, u gradu Pančevu otvorena nova radna mesta za oko 3000 ljudi. Posle 40 godina otvorena je nova fabrika i to lidera u proizvodnji delova u autoindustriji, a u toku je i izgradnja naučno-istraživačkog centra kompanije ZTF, a počinje izgradnju i kompanija Brose. Na ovaj način, mladi Pančeva imaju perspektivu u obrazovnom smislu i mogućnost da zasnuju radni odnos odmah po završetku školovanja. Otvaraju se novi smerovi i obrazuju novi profili, potrebni privredi i u saradnji sa partnerima, gde se trudimo i evo primer smo da to funkcioniše, da kreiramo ambijent u kojem ponuda na tržištu rada odgovara potražnji realnog sektora, te da u tripartitnoj saradnji između kompanija, škola i lokalne samouprave jeste ključ za uspeh dualnog obrazovanja, ključ za budućnost naše dece i socijalno-ekonomskog napretka Pančeva i cele Srbije.

Mašinska škola „Pančevo“ je među prvim školama koje su prepoznale prednosti dualnog obrazovanja. Direktor Mašinske škole Pančevo Nenad Dojčinović, predstavio je rad i uvođenje dualnog programa u ovu školu. Pre tri godine, ova škola je upisala prve učenike po elementima duala, i to: 15 učenika obrazovnog profila: bravara-zavarivača i 30 učenika obrazovnog profila: mehaničara motornih vozila. Broj socijalnih partnera u tom trenutku je bio relativno mali. Realizacijom ovih velikih investicija, vođenim direktnim dijalogom sa kompanijama i socijalnim partnerima, zalaganjem rukovodstva škole, danas je povećan broj učenika i obrazovnih profila na principu dualnog obrazovanja, tako da je školske 2020/2021.godine, planirano da se upiše preko 100 učenika po dualnom programu.