Старчево је градско насеље које се налази на територији града Панчева, у Јужнобанатском округу Аутономне Покрајине Војводине, у Републици Србији. Према коначним резултатима пописа становништва из 2011. године, у Старчеву живи 7473 становника.
Старчево се налази 9 километара источно од Панчева и заузима простор од 92,8 квадратних километара. Насеље је граничарско – панонског типа и изграђивано је плански под руководством граничарске војне власти. У њему живи око 7600 становника.
На садашњој територији Старчева постојало је насеље још у млађем каменом добу (5000-2000 година пре нове ере) које се одржало до латинског доба (600 год. п.н.е.). Људи су се тада бавили ловом и риболовом а постоје докази и о почетку примитивне земљорадње. Праисторијско Старчево је значајан локалитет па је по њему читав један период добио име Старчевачка култура. Пронађени остаци потврђују да је на овом локалитету постојало трачанско-илирско а касније и римско насеље, што сведочи о континуитету насеља на овој локацији.

О пореклу имена насеља постоји више предања.

По првом предању име је постало од војводе Старчевића, који је имао двор на потезу који се данас зове Ђурђевац. Назив потиче од његовог сина који се звао Ђурђе. На Ђурђевцу су откопани остаци неке грађевине и бунар. Друго предање говори о калуђеру у манастиру Војловица који је зван Старац. Он је из манастира изгонио непослушне слуге а они су се насељавали на напуштеном земљишту ван манастира. Насеље је названо Старчево. По трећем предању код Надела је постојала колиба некога старца. Туда је водио пут којим су војници носили пошту од Опова према Ковину. Војници су често навраћали код старца па су насеље које је ту постојало назвали Старчево.

Школа је у Старцеву основана 1777. године а Немци и Срби су имали по једног учитеља. Данасњи назив сколе је: ОШ „Вук Стефановић Караџић“.

Више о Старчеву можете сазнати овде на званичној презентацији села или на Википедији.

Поделите ово: Контактирајте нас:
  • Центар Старчева Слика 1
  • Центар Старчева Слика 2
  • Центар Старчева Слика 3
  • Старчево црква слика
  • Зграда управе у Старчеву