Качарево је градско насеље које се налази на територији града Панчева, у Јужнобанатском округу Аутономне Покрајине Војводине, у Републици Србији. Према коначним резултатима пописа становништва из 2011. године, у Качареву живи 7100 становника.
Први писани подаци о данашњем Качареву датирају од друге половине 18. века, када је, у намери да ојача своје јужне границе, Аустроугарска монархија интензивно насељаваља ове просторе.
Село, под именом Францфелд, формирано је у периоду измедју 1790. и 1792. године, добивши назив по имену цара Франца Јозефа, насељено је углавном дунавским Швабама из подножја Шварцвалда. Захваљујући политичким променама 1867. Францфелд постаје Ференцфалу, а тек 1918. добија и прво српско име у својој историји – Краљевићево, и то непосредно по припајању Војводине Краљевини СХС.
Данашњи назив селу су дали колонисти који су у Банат стигли претежно из Босне, Крајине, Лике, Далмације и Македоније после II светског рата, по народном хероју Светозару Качару чија је породица такодје колонизована у Качареву.
Качарево данас има нешто мање од 10.000 становника, спада у групу већих од укупно 9 села у панчевачкој Општини, типично је урбано-рурално насеље са високим степеном изградјености комуналне инфраструктуре, осим канализације, налази се пред уводјењем првог сеоског самодоприноса и завршетком електрификације крака железничке пруге према Панчеву, па се очекује да ће композиције Беовоза од јесени стизати и у Качарево.

Више о Качареву можете сазнати овде на званичној презентацији села или на Википедији.

Поделите ово: Контактирајте нас:
  • Качарево улица слика 2
  • Месна заједница Kачарево
  • Качарево улица слика 1
  • Качарево кафић