МИХАЛОВЦЕ, СЛОВАЧКА

слика града

МИХАЛОВЦЕ је економски, административни и културни центар југоисточне регије Словачке. Први становници настањени су на обали реке Лаборек пре више од седам хиљада година. Стратешка позиција града заснива се на очувању класичних и традиционалних заната, развоју трговине, грађевинске индустрије, керамике, инжењеринга, електронике и производње хране. Михаловце има око 40.000 становника.

Градоначелница града Панчева Весна Мартиновић и градоначелник Михаловца Вилијам Захорчак потписали су споразум о братимљењу 19. августа 2011. године у Михаловцима.

СТУПИНО, РУСИЈА

слика града

СТУПИНО је град који је административни центар области Ступино која се налази у склопу Московске области. Налази се на реци Ока, има око 66. 000 становника и удаљен је од Москве 100км. Град је основан 1939. као “затворени град“. Главно обележје Града је Белопесотски манастир који датира из 17. века. Током “Хладног рата“ у Ступину се налазила база против авионске одбране (ПВО) и производња оружија а од 1995. године налази се производња “Марс“ корпорације.

Градоначелник Ступина Павел Челпан и градоначелница града Панчева Весна Мартиновић потписали су споразум о братимљњу 23. априла 2012. године у Панчеву.

 

БОЊХАД, МАЂАРСКА

слика града

БОЊХАД   се налази  у југозападној Мађарској, у округу Толна и броји око 14 хиљада становника. То је град  са богатим културним и историјским наслеђем, који је почетком двадесетог века био  познат по фабрикама за производњу емајла и обуће. Римокатоличка и лутеранска црква, остаци две синагоге, барокна здања у центру града и музеј Völgység сведоче о богатој историји овог малог града.

У циљу унапређења сарадње војвођанских и Мађара из Мађарске, као и српско – мађарских веза у карпатском басену, градоначелници градова Панчева и Боњхада потписали су 2010. године уговор о братимљењу ових градова. Намера овог уговора је да створи услове за многострану изградњу и функционисање просветних, културних, спортских и привредних веза.

Веб презентација: www.bonyhad.hu

ПРОВИНЦИЈА РАВЕНА, ИТАЛИЈА

слика града

ПРОВИНЦИЈА РАВЕНА налази се на североистоку Италије, у региону Емилија – Ромања и у њој живи приближно 360 хиљада становника. У састав провинције улази 18 општина од којих је највећа  Равена. Бројни споменици културе, уметничка и спортска дешавања, али и географске одлике чине је веома значајном туристичком дестинацијом Италије.

На основу дугогодишњих односа пријатељства и блиске сарадње, градоначелница Панчева и председник Провинције Равена потписали су Повељу о братимљењу, чије се међусобно преузете обавезе посебно односе на сарадњу у области заштите животне средине, економије, културе и образовања и научнотехничке сарадње. Овај документ је потписан у Равени 16. октобра 2008. године.

Панчево и Равена имају врло значајну сарадњу у области заштите животне средине и актуелне заједничке пројекте, као и културну и привредну сарадњу, а Провинција Равена је 2004. године Панчеву донирала најсавременији уредјај за аутоматски мониторинг загадјујуцих материја у ваздуху.

ВОСКРЕСЕНСК, РУСИЈА

слика града

ВОСКРЕСЕНСК је град на западу Русије, смештен на обали реке Москва, са око 78  хиљада становника. Представља важан индустријски центар, познат по производњи концентрованог ђубрива и грађевинског материјала. Такође, град је познат и као родно место многих успешних играча хокеја на леду.

Повеља о братимљењу општине Панчево са Воскресенским округом Московске области Воскресенск потписана је 1996. године, како би се подстакло даље јачање узајамног пријатељства и зближавања двају народа и држава.

Веб презентација: www.vosgoradmin.ru

КУМАНОВО, МАКЕДОНИЈА

слика града

КУМАНОВО је са нешто више од 105 хиљада становника други по величини град у Македонији, у којем живи око 9 хиљада Срба. Значајан је трговачки и индустријски центар, са развијеном пољопривредом, дуванском и текстилном индустријом. 2001. прве године, у близини Куманова откривена је мегалитска опсерваторија Кокино, коју је НАСА сврстала међу четири најстарије опсерваторије на свету. Сваке године Куманово организује манифестацију „Дани комедије“ у којој учествују бројни извођачи из Македоније, као и гости из Србије и Бугарске.

Веб презентација: https://kumanovo.gov.mk/

ЗАНШТАД, ХОЛАНДИЈА

слика града

ЗАНШТАД је петнаести по величини град у Холандији са око 145 хиљада становника. Налази се на западу Холандије, 10 километара северозападно од Амстердама.  Ово је град са богатом индустријском традицијом, дугом четири века. У седамнаестом веку, једно од насеља Занштада било је познато као центар за бродоградњу. Данас је овај град по прехрамбеној индустрији (производња какаоа) и производњи линолеума (овде се налази седиште компаније Форбо, највећег светског произвођача линолеума).

БУЛОЊ-БИЈАНКУР, ФРАНЦУСКА

слика града

БУЛОЊ-БИЈАНКУР је врло развијена општина у западном делу Париза, и његово најгушће насељено предграђе. Познат је као индустријски центар, у њему се налазе седишта многих мултинационалних компанија, међу којима је и Рено. Осим аутомобилске индустрије, познат је и по производњи авиона, хемикалија, бицикала и преради хране. Град Панчево и Булоњ Бијанкур имају одличну сарадњу у области културе.

МРКОЊИЋ ГРАД, БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

слика града

МРКОЊИЋ ГРАД је општина у југозападном делу Републике Српске, између Јајца и Бања Луке. Процењује се да има нешто више од 21.000 становника. Име је добио  по краљу Петру И Карађорђевићу – Мркоњићу, у знак захвалности за учествовање у првом босанско – херзеговачком устанку против Турака 1875. године. Мркоњић Град је био домаћин првог заседања ЗАВНОБиХ-а 1945. године на којем је одлучено да Босна и Херзеговина постане шеста федерална јединица тадашње Југославије. Познати туристички локалитети су планина Лисина и језеро Балкана у њеном подножју.

Председници Скупштина општина Панчево и Мркоњић Град, потписали су 1994. године Повељу о братимљењу ове две општине са намером да трајно развију широку културну и привредну сарадњу.

Веб презентација: www.mrkonjic-grad.rs.ba

РЕШИЦА, РУМУНИЈА

слика града

РЕШИЦА је велики индустријски центар у западној Румунији, у којем живи око 86000 становника. Познат је по аутомобилској и текстилној индустрији, индустрији гвожђа и челика,  бројним постројењима за производњу електричних уређаја, хемикалија и машина. Решица је и популарна туристичка дестинација, у њеној близини налазе се скијалиште Семеник и бројна језера.

Веб презентација: www.primaria-resita.ro

ПРИЈЕДОР, БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

слика града

ПРИЈЕДОР је један од економских, културних и образовних центара Босне и Херцеговине. Налази се на северозападу земље и са око 94 хиљаде становника други је по величини град у Републици Српској и шести у БиХ.  Верује се да је име добио од ријечи “придор&рдqуо; или “продор&рдqуо;. Према народном предању , река Сана је некада текла нешто јужније, а током времена променила је ток, “придријела&рдqуо; или “продрла&рдqуо; у поље нешто северније и тај терен назван је Придор или Продор.

Значајан минерално-сировински комплекс, резерве дрвне масе, као и плодно земљиште, омогућили су развој рударства, дрвне индустрије, металне индустрије, текстилне индустрије и пољопривреде.

1994. године Панчево је потписало  Повељу о братимљењу са општином Приједор, као потврду пријатељства, привредне и културне сарадње.

Веб презентација: www.opstinaprijedor.org

НЕАПОЛИ, ГРЧКА

слика града

НЕАПОЛИ је општина на северозападу  Солуна, у којој живи приближно 32 хиљаде становника. Са густином насељености од 27,252 становника по квадратном километру, Неаполи је најгушће насељено место и Грчкој и 13. по густини насељености на свету.

1994. године општине Панчево и Неаполи потписале су Повељу о братимљењу, у интересу мира, благостања и напретка ових општина.

СТАВРОПОЛИ, ГРЧКА

слика града

СТАВРОПОЛИ је северна солунска општина у којој живи око 42 хиљаде становника. Некада значајан индустријски центар, данас је претежно познат  по разноврсним културним садржајима и неговању свих врста уметности, највише кроз рад локалног културног центра.

1994. године Председник Скупштине општине Панчево и Председник општине Ставрополи потписали су Повељу о братимљењу, као трајни документ и сведочанство становника Панчева и Ставрополија за слободу, независност и демократију. Међусобно преузете обавезе сарадње посебно се односе на област културе, солидарност и економску област.

Веб презентација: www.stavroupoli.gr

ТАРАГОНА, ШПАНИЈА

слика града

ТАРАГОНА је град на југу Каталоније на североистоку Шпаније, на Медитерану. То је главни град шпанске провинције Таргона и главни град Каталоније. Према попису из 2009. год. град је имао 155.323 становника, а број становника целе регије био је процењен на 675.921.  Римски назив града је Тарако, а рушевине из римског периода припадају Светској културној  баштини и заштићене су од стране UNESCO-a .

Град Панчево и Тарагона потписали су писмо о намерама 2009. године у Тарагони о међусобној сарадњи и очекује се да у наредном периоду буде потписана и Повеља о братимљењу. Панчево и Тарагона сарађују у домену културне размене, а добија на значајну и све јача привредна сарадња.

БЕЛА СЛАТИНА, БУГАРСКА

слика града

БЕЛА СЛАТИНА је град на  северозападу Бугарске, у Врачанској области у  којем живи приближно 12 и по хиљада становника. Град је смештен на обали реке Скит, притоке Дунава, на 120 метара надморске висине. На подручју Беле Слатине пронађени су предмети из касног неолита и бакарног доба.

Веб презентација: www.byala-slatina.com