Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у сарадњи са Градом Панчевом, организовало је у четвртак 5. марта 2020. године у Градској управи града Панчева конфренцију под називом „Промоција Националног модела дуалног и предузетничког образовања“.

Конференцији су присуствовали представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, представници Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Привредне коморе Србије и Регионалне привредне коморе Јужнобанатског управног округа, ученици, родитељи, наставници и послодавци.

Помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја Габријела Грујић нагласила je овом приликом да Србија има добар образовни систем, а да се дуалним образовањем даје додатна вредност образовању.

– Филозофија образовања је филозофија живота сваког младог човека који живи у 21. веку. Морамо бити свесни да теоријска знања нису довољна да бисмо се запослили у жељеним занимањима, те да су компетенције на делу, рекла је она. Све школе у Панчеву су укључене у програм дуалног образовања и посебно ми је драго да видим овакав одзив и препуну салу младих људи који су заинтересовани за могућности које им оно пружа у школовању и запошљавању.

У свом обраћању на конференцији, градоначелник Панчева је истакао:

– Панчево се показало као пример најбоље праксе у увођењу дуалног образовања, што је потврдила и премијерка Србије Ана Брнабић када је посетила Панчево у децембру прошле године. Средње стручне школе остварују директну сарадњу са привредом, која жели да стипендира и помаже увођење нових стручних профила прилагођених потребама тржишта рада, у овом тренутку посебно када су у питању машинска и електротехничка струка. Ја морам да истакнем, да су, захваљујући отварању северне пословне зоне, доласком директих страних инвеститора, као што су компаније ZTF i Brose, укључујући и домаће фирме, у граду Панчеву отворена нова радна места за око 3000 људи. После 40 година отворена је нова фабрика и то лидера у производњи делова у аутоиндустрији, а у току је и изградња научно-истраживачког центра компаније ZTF, а почиње изградњу и компанија Brose. На овај начин, млади Панчева имају перспективу у образовном смислу и могућност да заснују радни однос одмах по завршетку школовања. Отварају се нови смерови и образују нови профили, потребни привреди и у сарадњи са партнерима, где се трудимо и ево пример смо да то функционише, да креирамо амбијент у којем понуда на тржишту рада одговара потражњи реалног сектора, те да у трипартитној сарадњи између компанија, школа и локалне самоуправе јесте кључ за успех дуалног образовања, кључ за будућност наше деце и социјално-економског напретка Панчева и целе Србије.

Машинска школа „Панчево“ је међу првим школама које су препознале предности дуалног образовања. Директор Машинске школе Панчево Ненад Дојчиновић, представио је рад и увођење дуалног програма у ову школу. Пре три године, ова школа је уписала прве ученике по елементима дуала, и то: 15 ученика образовног профила: бравара-заваривача и 30 ученика образовног профила: механичара моторних возила. Број социјалних партнера у том тренутку је био релативно мали. Реализацијом ових великих инвестиција, вођеним директним дијалогом са компанијама и социјалним партнерима, залагањем руководства школе, данас је повећан број ученика и образовних профила на принципу дуалног образовања, тако да је школске 2020/2021.године, планирано да се упише преко 100 ученика по дуалном програму.