Svečanim polaganjem venaca na Spomenik borcima iz Prvog svetskog rata, počelo je obeležavanje 8. novembra – Dana grada Pančeva. Venac je u ime lokalne samouprave položio Milenko Čučković, član Gradskog veća grada Pančeva zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

Na svečanoj akademiji u dvorani Kulturnog centra Pančeva, gostima se obratio gradonačelnik Saša Pavlov i čestitajući praznik poručio da se u proteklom periodu intenzivno radilo i da su zaokruženi prioritetni strateški ciljevi – izgradnja povoljnog poslovnog ambijenta, otvaranje poslovne zone za direktne strane i domaće investicije, otvaranje novih radnih mesta i smanjenje stope nezaposlenosti. Gradonačelnik se zahvalio građanima Pančeva na strpljenju i poverenju:

– Da bi se veliki strateški ciljevi ostvarili, potrebno je puno ulaganja, pre svega u infrastrukturu i potrebno je vreme da bi se izgradio sistem koji je decenijama bio zapušten. Zahvaljujući dosledno vođenoj politici na svim nivoima vlasti – republičkom, pokrajinskom i lokalnom – imamo realne i vidljive rezultate već sada, a u narednom periodu će se oni u punom kapacitetu odraziti na poboljšanje standarda i uslova života i rada u Pančevu“ – istakao je Pavlov, a zatim su prisutni odgledali premijerno promotivni kratki film pod nazivom „Budućnost Pančeva je sada“.

Najsvečaniji trenutak bio je uručenje nagrada dobitnicima. Gradonačelnik Saša Pavlov i predsednik Skupštine grada Pančeva Tigran Kiš, uručili su Novembarsku nagradu slikaru Vuku Vučkoviću, a nagradu Počasni građanin Milanu Grujiću, direktoru fabrike „ZF mobiliti Srbija“.

Za izuzetan uspeh u oblasti umetnosti, Grad Pančevo dodelio je Novembarsku nagradu Vuku Vučkoviću, slikaru iz Pančeva. Rođen je 1986. godine u Pančevu. Doktorske umetničke studije slikarstva upisao je nakon što je diplomirao na Fakultetu likovne umetnosti u klasi profesora Jovana Sivačkog, kao jedan od studenata generacije i stipendista Fonda za mlade talente Ministarstva omladine i sporta. U veoma bogatom i raznovrsnom stvaralaštvu publici se predstavio kroz crtež, grafiku i sliku. Prva izložba na kojoj je učestvovao i na kojoj je i nagrađen kao učenik 6. razreda osnovne škole, je 34. Dečji oktobarski salon. Od tada do danas izlagao je više od 120 puta na kolektivnim izložbama i 21 put samostalno. Njegovi radovi nalaze se u brojnim korporativnim i privatnim zbirkama, uključujući Britansku kraljevsku porodicu. Dobitnik je najznačajnijih nacionalnih nagrada i priznanja za mlade umetnike od kojih možemo izvodijiti Prvu nagradu za sliku Niš Art fondacije, Prvu nagradu za crtež iz Fonda Vladimira Veličkovića, Pet najboljih izložbi u 2011. godini po izboru kritičara Novosti, nagradu Fakulteta likovne umetnosti za kreativnu inovaciju iz fonda Miloš Bajić, Nagradu Fakulteta likovne umetnosti za mozaik.

Publika ga najviše prepoznaje po velikim formatima na kojima je briga za životnu sredinu čest motiv. U poslednjih par godina angažovan je na seriji slika koja je postigla veliki uspeh “Uzbudljivi gradovi”, na kojima su oslikani Njujork, London, Čikago, Beč, Beograd i, svakako – Pančevo, koja je povodom Dana grada premijerno izložena u Narodnom muzeju.

Iskazujući veliko poštovanje i zahvalnost za lični doprinos na unapređivanju ekonomskih prilika i poslovno-tehnološke konkurentosti Grada na privrednoj mapi Srbije i regiona, Grad Pančevo proglasio je Milana Grujića, direktora ZF mobiliti Srbija, za Počasnog građanina Pančeva.

Rođen je 1974. godine u Beogradu, gde je diplomirao na Mašinskom fakultetu Beogradskog univerziteta. Od 2003. godine radi za nemačku fimru ZF, koja proizvodi delove za motorna vozila i snabdeva vodeće brendove, kao što su BMV, Mercedes, Folksvagen, Fijat, Reno, kao i delove za avio, železničku i brodsku industriju i posluje u 230 fabrika u 40 zemalja. Na poziciji direktora predstavništva u Srbiji, kao vrstan stručnjak, odličan poznavalac regiona, ujedno i saradnik od poverenja, uspeo je da rukovodstvo ovog svetskog giganta uveri da je ulaganje u Srbiju u konkurenciji od 10 država opravdan poslovni poduhvat. Njegovom zaslugom odabrano je upravo Pančevo, kao lokacija na kojoj će se graditi nova fabrika visoke tehnologije, vrednosti 160 miliona evra i koja će zaposliti više od 1000 radnika. Osim proizvodnje komponenti za vozila na električni pogon, planiran je i razvoj naučno – istraživačkog centra, koji će sarađivati sa Mašinskom i Elektrotehničkom školom u Pančevu, kao i Mašinskim i Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu na projektima budućnosti i nužno uticati na oblikovanje visoko-tehnoloških kadrova u Pančevu, jednako kao i na status navedenih obrazovnih ustanova. Ukratko, ZF donosi radna mesta, perspetkivu i znanje za budućnost. I svakako ne najmanje važno, otvaranje ove fabrike jasan je primer potencijalnim investitorima da su Srbija i Pančevo sposobni za moderne tehnologije, što potvrđuje nedavno potvrđen dolazak još jedne značajne firme iz automobliske industrije. Međutim, dolazak ZF-a u Srbiju, nije jedini povod zbog koga su mediji pisali o njemu. Nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, njegovim zalaganjem zaposleni u kompaniji ZF su za samo jedan dan prikupili više od 100.00 evra pomoći za ugrožene.

U umetničkom programu učestvovali su hor i solisti Srednje muzičke škole „Jovan Bandur“, prvak Opere Narodnog pozorišta Dušan Plazinić i Tamburaški orkestar Pančeva pod rukovodstvom Mihajla Jovića, dečji ansambl KUD “Stanko Paunović” i dramski umetnici Jelena Trkulja i Milenko Pavlov.

Svečanoj sednici prisustvovala je gradonačelnica i predstavnici iz zbratimljenog grada Bonjhada, predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija, Južnobanatskog upravog okruga, lokalnih samouprava iz Srbije, brojnih ustanova i organizacija, vojske i policije, crkava i verskih zajednica, privrede i građani Pančeva.