Свечаним полагањем венаца на Споменик борцима из Првог светског рата, почело је обележавање 8. новембра – Дана града Панчева. Венац је у име локалне самоуправе положио Миленко Чучковић, члан Градског већа града Панчева задужен за рад, запошљавање и социјалну политику.

На свечаној академији у дворани Културног центра Панчева, гостима се обратио градоначелник Саша Павлов и честитајући празник поручио да се у протеклом периоду интензивно радило и да су заокружени приоритетни стратешки циљеви – изградња повољног пословног амбијента, отварање пословне зоне за директне стране и домаће инвестиције, отварање нових радних места и смањење стопе незапослености. Градоначелник се захвалио грађанима Панчева на стрпљењу и поверењу:

– Да би се велики стратешки циљеви остварили, потребно је пуно улагања, пре свега у инфраструктуру и потребно је време да би се изградио систем који је деценијама био запуштен. Захваљујући доследно вођеној политици на свим нивоима власти – републичком, покрајинском и локалном – имамо реалне и видљиве резултате већ сада, а у наредном периоду ће се они у пуном капацитету одразити на побољшање стандарда и услова живота и рада у Панчеву“ – истакао је Павлов, а затим су присутни одгледали премијерно промотивни кратки филм под називом „Будућност Панчева је сада“.

Најсвечанији тренутак био је уручење награда добитницима. Градоначелник Саша Павлов и председник Скупштине града Панчева Тигран Киш, уручили су Новембарску награду сликару Вуку Вучковићу, а награду Почасни грађанин Милану Грујићу, директору фабрике „ЗФ мобилити Србија“.

За изузетан успех у области уметности, Град Панчево доделио је Новембарску награду Вуку Вучковићу, сликару из Панчева. Рођен је 1986. године у Панчеву. Докторске уметничке студије сликарства уписао је након што је дипломирао на Факултету ликовне уметности у класи професора Јована Сивачког, као један од студената генерације и стипендиста Фонда за младе таленте Министарства омладине и спорта. У веома богатом и разноврсном стваралаштву публици се представио кроз цртеж, графику и слику. Прва изложба на којој је учествовао и на којој је и награђен као ученик 6. разреда основне школе, је 34. Дечји октобарски салон. Од тада до данас излагао је више од 120 пута на колективним изложбама и 21 пут самостално. Његови радови налазе се у бројним корпоративним и приватним збиркама, укључујући Британску краљевску породицу. Добитник је најзначајнијих националних награда и признања за младе уметнике од којих можемо изводијити Прву награду за слику Ниш Арт фондације, Прву награду за цртеж из Фонда Владимира Величковића, Пет најбољих изложби у 2011. години по избору критичара Новости, награду Факултета ликовне уметности за креативну иновацију из фонда Милош Бајић, Награду Факултета ликовне уметности за мозаик.

Публика га највише препознаје по великим форматима на којима је брига за животну средину чест мотив. У последњих пар година ангажован је на серији слика која је постигла велики успех “Узбудљиви градови”, на којима су осликани Њујорк, Лондон, Чикаго, Беч, Београд и, свакако – Панчево, која је поводом Дана града премијерно изложена у Народном музеју.

Исказујући велико поштовање и захвалност за лични допринос на унапређивању економских прилика и пословно-технолошке конкурентости Града на привредној мапи Србије и региона, Град Панчево прогласио је Милана Грујића, директора ЗФ мобилити Србија, за Почасног грађанина Панчева.

Рођен је 1974. године у Београду, где је дипломирао на Машинском факултету Београдског универзитета. Од 2003. године ради за немачку фимру ЗФ, која производи делове за моторна возила и снабдева водеће брендове, као што су БМВ, Мерцедес, Фолксваген, Фијат, Рено, као и делове за авио, железничку и бродску индустрију и послује у 230 фабрика у 40 земаља. На позицији директора представништва у Србији, као врстан стручњак, одличан познавалац региона, уједно и сарадник од поверења, успео је да руководство овог светског гиганта увери да је улагање у Србију у конкуренцији од 10 држава оправдан пословни подухват. Његовом заслугом одабрано је управо Панчево, као локација на којој ће се градити нова фабрика високе технологије, вредности 160 милиона евра и која ће запослити више од 1000 радника. Осим производње компоненти за возила на електрични погон, планиран је и развој научно – истраживачког центра, који ће сарађивати са Машинском и Електротехничком школом у Панчеву, као и Машинским и Електротехничким факултетом у Београду на пројектима будућности и нужно утицати на обликовање високо-технолошких кадрова у Панчеву, једнако као и на статус наведених образовних установа. Укратко, ЗФ доноси радна места, перспеткиву и знање за будућност. И свакако не најмање важно, отварање ове фабрике јасан је пример потенцијалним инвеститорима да су Србија и Панчево способни за модерне технологије, што потврђује недавно потврђен долазак још једне значајне фирме из аутомоблиске индустрије. Међутим, долазак ЗФ-а у Србију, није једини повод због кога су медији писали о њему. Након катастрофалних поплава 2014. године, његовим залагањем запослени у компанији ЗФ су за само један дан прикупили више од 100.00 евра помоћи за угрожене.

У уметничком програму учествовали су хор и солисти Средње музичке школе „Јован Бандур“, првак Опере Народног позоришта Душан Плазинић и Тамбурашки оркестар Панчева под руководством Михајла Јовића, дечји ансамбл КУД “Станко Пауновић” и драмски уметници Јелена Тркуља и Миленко Павлов.

Свечаној седници присуствовала је градоначелница и представници из збратимљеног града Боњхада, представници републичких и покрајинских институција, Јужнобанатског управог округа, локалних самоуправа из Србије, бројних установа и организација, војске и полиције, цркава и верских заједница, привреде и грађани Панчева.