U petak, 24. decembra 2021. godine, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević, pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević i direktor korporativnih komunikacija MOZZART DOO Beograd Borjan Popović posetili su Grad Pančevo i uručiti kombi vozilo Društvu za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Pančevo. Ministarku su dočekali Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva, Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika Pančeva, Marina Toman, načelnica Južnobanatskog okruga i Milenko Čučković, član Gradskog veća zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Nakon sastanka u kabinetu gradonačelnika zvaničnici su obišli izložbu „ZAJEDNO STVARAMO BUDUĆNOST” udruženja osoba sa invaliditetom sa teritorije grada Pančeva: Udruženje obolelih od MS „Južni Banat”, Sportski klub „Sportiko”, Udruženje invalida rada i osoba sa invaliditetom grada Pančeva, Udruženje „Na pola puta”, Društvo za cerebralnu paralizu i srodna oštećenja, Udruženje distrofičara Južnobanatskog okruga, Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama grada Pančeva, Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara Južnog Banata, Međuopštinska organizacija saveza slepih Srbije–Pančevo i Društvo za borbu protiv šećerne bolesti.

Ugovor o donaciji svečano su potpisali Borjan Popović iz kompanije „MOZZART„ i Sanja Beli, zastupnik Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama, kojoj su nakon toga predati ključevi vozila.

Ministarka Kisić Tepavčević izjavila je:

„Većina nas koja nema nikakvih problema u svakodnevnim životnim aktivnostima nije ni svesna sa kolikim brojem barijera se osobe sa invaliditetom svakodnevno susreću“, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je to ministarstvo od 2019. godine pokrenulo niz aktivnosti pod sloganom „Srbija bez barijera“.

Ona je dodala da se svakodnevno ulaže trud da se ruši jedna po jedna barijera i da se svim građanima obezbedi jednaka pristupačnost.

„Kada smo pre više od godinu dana sagledavali koje su osnovne potrebe, uočili smo da bi upravo nabavka kombi vozila prilagođena osobama sa invaliditetom poboljšala njihov kvalitet života“, rekla je Kisić Tepavčević.

Uspelo se zahvaljujući kompaniji Mocart, koja je, kaže, pokazala da je društveno odgovorna firma.

„Ovo vozilo će moći da koristi i 24 udruženja iz osam opština Južnog Banata“, rekla je Kisić Tepavčević.

Gradonačelnik Stevanović izjavio je ovim povodom:

„Želeo bih da se zahvalim i kompaniji Mocart DOO Beograd na divnom gestu i donaciji kombi vozila Društvu za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama, a koje će moći da koriste iostala udruženja i što su na ovaj način pokazali da su društveno odgovorna kompanija koja zna koliko znači doprinos zajednici. Pre potpisivanja ugovora o donaciji, imali smo priliku da porazgovaramo sa ministarkom i želeo bih da istaknem odličnu saradnju i da se zahvalim Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na velikoj podršci koju pruža gradu Pančevu, odličnoj komunikaciji i prisustvu u samom gradu što je od velikog značaja za nas, što je i pokazatelj koliko je Pančevo socijalno odgovoran grad koji vodi ozbiljnu politiku u ovoj oblasti i ima zavidna izdvajanja iz budžeta u domenu socijalne brige i zaštite“.

Načelnica Južnobanatskog upravnog okruga Marina Toman prenela je pozdrave i zahvalnost svih udruženja osoba sa invaliditetom sa područja južnog Banata na donaciji vozila, kao i na podršci koju Ministarstvo kontinuirano pruža kako udruženjima, tako i institucijama. Toman je dodala da je južni Banat najbolji primer kako zajednički stvaramo Srbiju bez barijera.

Direktor korporativnih komunikacija kompanije Mocart Borjan Popović rekao je da se Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kroz kampanju „Srbija bez barijera“, svakodnevno trudi da svim građanima Srbije obezbedi pristupačno okruženje i da osobama sa invaliditetom olakša svakodnevni život, te da će ta kompanija i u buduće podržavati osobe sa invaliditetom, kroz ovakve i slične aktivnosti.