Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине одржаo је седницу ван седишта Народне скупштине, у Панчеву, на тему Остваривање права на службену употребу језика и писама националних мањина. Седница се реализовала уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији. На седници су се разматрала питања која се односе на законско регулисање и примену закона у вези са остваривањем права на службену употребу језика и писама, као и међународни оквир.

Седници је, поред чланова Одбора, присуствовао Саша Павлов, градоначелник Града Панчева, Џон Kлејтон, шеф Одељења за демократизацију Мисије ОЕБС у Србији, др Сузана Пауновић, директорка Kанцеларије за људска права Владе Републике Србије, Ивана Антић, помоћница министра за државну управу и локалну самоуправу, Драгана Вујков, саветница заштитника грађана, проф. др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана-омбудсман, представници националних савета националних мањина, представници Скупштине АП Војводине и (Покрајинске Владе), надлежни органи локалне самоуправе, Савет за међунационалне односе Града Панчева, омбудсман Града Панчева и организације цивилног друштва.

Том приликом градоначелник Саша Павлов је поздравио присутне и пожелео им добродошлицу у град Панчево:

– Kао што знате град Панчево је пример мултикултуралности, пример да на једном месту припадници свих 26 националних заједница, могу живети у слози и толеранцији, поштујући различитости и негујући традицију и обичаје, чувајући културно наслеђе свих националних мањина. Посебно бих издвојио да Градска управа града Панчева учествује у процесу извештавања о спровођењу Акционог плана за остваривање права националних мањина, односно извештаје доставља квартално Kанцеларији за људска и мањинска права, на основу закљученог Меморандума у вези са реализацијом пројекта „Скупштина за све“, града Панчева са представницима Националних савета бугарске, мађарске, македонске, румунске и словачке националне мањине са друге стране. То је у оквиру пројекта под називом „Унапређење људских права и заштите мањина у југоисточној Европи“ Европске уније и Савета Европе у циљу побољшање приступа правима за мањине на разним нивоима власти. У том циљу израђени су приручници на језицима националних мањина, који су у службеној употреби, укључујући и словачки језик и писмо, и ако није у службеној употреби, који садрже податке из информатора о раду органа града Панчева и даје практична упутства за остваривање права грађана на језицима националних мањина. Такође, сајт града Панчева је израђен и на језицима националних мањина који су у службеној употреби (мађарски језик и писмо, бугарски језик и писмо, македонски језик и писмо, румунски језик и писмо), али и на словачком језику и писму, и ако није у службеној употреби. Тако да се ми као локална самоуправа заиста трудимо да додатно унапређујемо већ постојеће добре односе између националних мањина које деценијама уназад сложно и у миру живе заједно на територији града Панчева и тим путем ћемо и наставити у будућности. Желим вам пуно успеха у раду и пријатан боравак у Панчеву.