Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Narodne skupštine održao je sednicu van sedišta Narodne skupštine, u Pančevu, na temu Ostvarivanje prava na službenu upotrebu jezika i pisama nacionalnih manjina. Sednica se realizovala uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji. Na sednici su se razmatrala pitanja koja se odnose na zakonsko regulisanje i primenu zakona u vezi sa ostvarivanjem prava na službenu upotrebu jezika i pisama, kao i međunarodni okvir.

Sednici je, pored članova Odbora, prisustvovao Saša Pavlov, gradonačelnik Grada Pančeva, Džon Klejton, šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji, dr Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska prava Vlade Republike Srbije, Ivana Antić, pomoćnica ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Dragana Vujkov, savetnica zaštitnika građana, prof. dr Zoran Pavlović, pokrajinski zaštitnik građana-ombudsman, predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina, predstavnici Skupštine AP Vojvodine i (Pokrajinske Vlade), nadležni organi lokalne samouprave, Savet za međunacionalne odnose Grada Pančeva, ombudsman Grada Pančeva i organizacije civilnog društva.

Tom prilikom gradonačelnik Saša Pavlov je pozdravio prisutne i poželeo im dobrodošlicu u grad Pančevo:

– Kao što znate grad Pančevo je primer multikulturalnosti, primer da na jednom mestu pripadnici svih 26 nacionalnih zajednica, mogu živeti u slozi i toleranciji, poštujući različitosti i negujući tradiciju i običaje, čuvajući kulturno nasleđe svih nacionalnih manjina. Posebno bih izdvojio da Gradska uprava grada Pančeva učestvuje u procesu izveštavanja o sprovođenju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, odnosno izveštaje dostavlja kvartalno Kancelariji za ljudska i manjinska prava, na osnovu zaključenog Memoranduma u vezi sa realizacijom projekta „Skupština za sve“, grada Pančeva sa predstavnicima Nacionalnih saveta bugarske, mađarske, makedonske, rumunske i slovačke nacionalne manjine sa druge strane. To je u okviru projekta pod nazivom „Unapređenje ljudskih prava i zaštite manjina u jugoistočnoj Evropi“ Evropske unije i Saveta Evrope u cilju poboljšanje pristupa pravima za manjine na raznim nivoima vlasti. U tom cilju izrađeni su priručnici na jezicima nacionalnih manjina, koji su u službenoj upotrebi, uključujući i slovački jezik i pismo, i ako nije u službenoj upotrebi, koji sadrže podatke iz informatora o radu organa grada Pančeva i daje praktična uputstva za ostvarivanje prava građana na jezicima nacionalnih manjina. Takođe, sajt grada Pančeva je izrađen i na jezicima nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi (mađarski jezik i pismo, bugarski jezik i pismo, makedonski jezik i pismo, rumunski jezik i pismo), ali i na slovačkom jeziku i pismu, i ako nije u službenoj upotrebi. Tako da se mi kao lokalna samouprava zaista trudimo da dodatno unapređujemo već postojeće dobre odnose između nacionalnih manjina koje decenijama unazad složno i u miru žive zajedno na teritoriji grada Pančeva i tim putem ćemo i nastaviti u budućnosti. Želim vam puno uspeha u radu i prijatan boravak u Pančevu.