Maja Vitman, gradska menadžerka posetila je novoizgrađeni objekat Zavoda za javno zdravlje u ulici Miloša Obrenovića, kakav Pančevo i Južni Banat zaslužuju. Izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravlje je počela još davne 2008. godine, uz nekoliko obustava, radovi su završeni 31. marta ove godine.

„Danas sa ponosom stojimo ispred završenog objekta Zavoda za javno zdravlje, koji je od višestrukog značaja, ne samo za grad Pančevo, nego i za Južni Banat, jer pokriva celu njegovu teritoriju. Svedoci smo bili značaja Zavoda za javno zdravlje i njegove velike uloge i tokom pandemije Kovida 19, zato i ne čudi što je ova investicija istaknuta kao prioritetna. Podrška Vlade Republike Srbije, Ministarstva za javna ulaganja nije izostala i u potpunosti je finansirano izvođenje radova novog objekta Zavoda. Nova zgrada ima površinu oko 2500m2 korisnog prostora, rušenjem zidova i formiranja novih celina ispravljeni su nedostaci, napravljen je prostor i za dve laboratorije, mikrobiološku i hemijsku po svim savremenim standardima za obavljanja zdravstvene delatnosti. Zbog promene u tehnologiji koja je nastupila tokom pandemije Kovida 19, novom građevinskom dozvolom obezbedili smo i prostorije za PCR testove i reorganizovali prostor u skladu sa novim pravilnikom, kao i lift i rampu za potrebe lica sa invaliditetom. Takođe, izgradili smo i novu internu saobraćajnicu sa prilaznim putem, protivpožarni prilaz i parking mesta za potrebe korisnika usluga Zavoda. Ovim putem smo omogućili samostalno i nezavisno funkcionisanje Zavoda“ naglasila je Maja Vitman.

Rešeni su i imovinsko pravni odnosi, urađena je preparcelacija, odvojena je parcelu za potrebe ZZJZ, kao i za Dom zdravlja, Opštu bolnicu Pančevo i Srednju medicinsku školu „Stevica Jovanović“.

„Radovi na izgradnji ovog objekta počeli su pre 16 godina i trajali su u kontinuitetu do 2011. godine, obustavljani su dva puta zbog nepropisnog vođenja gradilišta i nedostatka sredstava od strane tadašnjeg Fonda za kapitalna ulaganja. Grad Pančevo je 2014. godine konzervirao objekat, imajući u vidu da je veliki broj razne opreme i uređaja instaliran. Programom obnove i unapređenja objekata javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i sporta 2016. godine je objekat Zavoda za javno zdravlje istaknut kao prioritet i Vlada RS je u punom iznosu obezbedila sredstva za završetak kapitalne investicije od javnog interesa. Sa Kancelarijom za javna ulaganja 2019. godine potpisan je ugovor za finansiranje radova, a raskinut je aprila 2020. godine zbog vanrednog stanja izazvanog pandemijom virusa. U cilju usaglašavanja sa izmenom Zakona o planiranju i izgradnji i propisima urađen je nov projekat za građevinsku dozvolu koju smo dobili oktobra 2022. godine za rekonstrukciju i dogradnju objekta. Grad Pančevo je nakon završenog tendera za izvođača radova, potpisao ugovor i radovi su ponovo nastavljeni 18.11.2022. godine sa rokom završetka od 360 dana. Međutim, zbog prerastanja Kancelarije za javna ulaganja u Ministarstvo za javna ulaganja, radovi su Aneksom Ugovora produženi za još 140 dana“ objasnila je gradska menadžerka.

U toku ovih dana, kako je Ugovorom i predviđeno, uslediće potpisivanje Zapisnika o završenim radovima u vezi sa primopredajom, u saradnji sa nadležnim Ministarstvom. Za potrebe dobijanja Upotrebne dozvole potrebno je da Komisija za tehnički pregled objekta, zajedno sa stručnim nadzorom i odgovornim izvođačem, izvrši pregled izvedenih radova. Nakon ispitivanja ugrađenih instalacija i opreme od strane sertifikovanih firmi i dobijanja pozitivnog mišljenja Komisije za tehnički pregled biće izdata upotrebna dozvola i objekat će biti pušten u rad.

„Zavod za javno zdravlje Pančevo, svojom delatnošću pokriva teritoriju celog južnobanatskog okruga za svih 8 opština sa ukupno oko 275.000 stanovnika. Završetkom ovih radova ispravljena je nepravda prema ovoj zdrvstvenoj ustanovi koja svojom delatnošću i brigom za zdravlje građana pokriva teritoriju celog južnobanatskog okruga, a nikad nije imala namenski sagrađenu svoju zgradu, već se rad obavljao u privremenim prostorijama od osnivanja Zavoda za javno zdravlje u Pančevu. Uspešan završetak nove zgrade ZZJZ je samo jedan u nizu koraka kako u bolju budućnost, ne samo za sugrađanke i sugrađane Pančeva, nego i celog Južnog Banata, tako i u razvoju naše zemlje, a sve u interesu naših građana. Podstanarski život ZZJZ nakon 16 godina biće konačno rešen na radost zaposlenih ali i svih budućih korisnika“ rekla je gradska menadžerka Vitman.

U skladu sa Ugovorom, radovi su završeni u roku, a ugovorena vrednost radova iznosila je oko 260 miliona dinara.