Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva je prisustvovao sadnji ružičnjaka u Narodnoj bašti dajući podršku pacijentima obolelim od cistične fibroze zajedno sa Darijom Kisić Tepavčević, ministarkom za brigu o porodici i demografiju i Slobodanom Ovukom, direktorom Opšte bolnice Pančevo. Ovo je šesti CF ružičnjak od 65 ruža u obliku pluća koji je zasađeni u našoj zemlji u organizaciji Udruženja za pomoć i podršku osobama obolelih od cistične fibroze Srbija, uz podršku Saveza CF Zajedno i brojnih prijatelja udruženja i građana.

Gradonačelnik Stevanović je izrazio zadovoljstvo što je grad Pančevo prepoznat kao grad koji ulaže u zdravstveni sistem i brine o svim svojim sugrađanima, posebno o pacijentima obolelim od retkih bolesti.

„Okupili smo se da bi izrazili solidarnost i podršku obolelima od retkih bolesti – cistične fibroze i da im pokažemo da u toj borbi nisu sami. Zadovoljstvo mi je što sam danas ovde sa vama i Grad Pančevo će kao i do sad ulagati u zdravstvo i pružati podršku na razne načine njegovom unapređenju. Pratimo put politike našeg predsednika Vučića, u naporima da Srbija bude među prvim državama u kojoj će biti dostupan inovativni lek obolelima od cistične fibroze i da o trošku države pacijenti imaju mogućnost da urade potrebna isitivanja u četiri centra za cističnu fibrozu u Srbiji. Nastavićemo da ulažemo podjednako u opremu i objekte, ali i u projekte preventivnih pregleda, a sve u cilju podizanja kvaliteta zdravstvene zaštite svih naših sugrađana. Ovaj ružičnjak kada procveta u proleće, će izgledati još lepše i predstavlja će simbol naše zajedničke borbe i podrške. Za Narodnu baštu kažemo da su „pluća grada Pančeva“ pa je to još jedna simbolika sa današnjim događajem. Zato neka ovaj ružičnjak predstavlja podstrek svima nama da se aktivno angažujemo u borbi protiv ove bolesti, pružajući podršku istraživanjima, obrazovanju i zajedničkim naporima kako bismo unapredili kvalitet života svih onih koji su pogođeni cističnom fibrozom“ rekao je Stevanović.

Legednda od 65 ruža datira još iz 1960 godine, kada je u Engleskoj nastalo prvo CF udruženje za pomoć i podršku obolelima od cistične fibroze, a majka tri dečaka Meri Vajte je postala volenter nakon saznanja da njena tri sina boluju od ove retke bolesti.