Odbornici Skupštine grada Pančeva su na današnjoj 34. sednici usvojili rebalans budžeta. Najvažnije teme na dnevnom redu bile su Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Pančeva za 2024. godinu i Predlog odluke o pokretanju postupka javno-privatnog partnerstva, bez elemenata koncesije, za finansiranje, projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje kanalizacione mreže u naseljenim mestima grada Pančeva.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva je obrazložio Predlog rebalansa budžeta, koji iznosi 8.418.000.000  dinara.

„Centralna tačka današnje sednice Skupštine grada jeste Odluka o izmeni Odluke o budžetu Grada Pančeva za 2024. godinu. Mi smo od početka godine u komunikaciji i koordinaciji sa višim nivoima vlasti učestvovali u nekoliko javnih poziva i konkursa koji su bili raspisani u Republici Srbiji i po pitanju tih konkursa, Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine je opredelila određena sredstva gradu Pančevu koja su nam neophodna za završetak realizacije investicija koje smo započeli tokom prošle godine, ali i krenuli sa realizacijom novih investicija u ovoj godini. Od strane Uprave za kapitalna ulaganja APV dobili smo 279.000.000 dinara za tri kapitalne investicije koje se trenutno realizuju u našem gradu, za izgradnju mreže fekalne kanalizacije u naselju Karaula i novac za nastavak realizacije projekta u dve ulice u našem gradu, u ulici Dimitrija Tucovića i Mihajla Obrenovića. Takođe, postoje još neka sredstva koja nismo raspodelili, tako da ćemo nakon što, nadam se, usvojimo ovu Odluku, imati budžet Grada Pančeva koji će iznositi 8 milijardi 418 miliona dinara. Ovo je, zaista, jedan istorijski budžet. On iz godine u godinu raste i mi planiramo svakim budžetom neke nove kapitalne investicije, ali i da nastavimo da obezbeđujemo neometano funkcionisanje našeg sistema lokalne samouprave, komunalnog i obrazovnog sistema“ rekao je Aleksandar Stevanović.

Odlukom o budžetu za 2024. godinu predviđeno je 65 miliona dinara za izgradnju dečjih igrališta, a nakon sugestija sugrađana još 50 miliona dinara je preusmereno za izgradnju dečjih igrališta u naseljenim mestima, Nakon realizacije projekta na teritoriji Grada Pančeva biće sveukupno skoro 20 novih dečjih igrališta.

„U razgovorima sa predstavnicima mesnih zajednica u naseljenim mestima identifikovan je problemi kada je u pitanju čistoća. Prošle godine smo obezbedili sredstva JKP „Higijeni“ za nabavku novih kamiona, za održavanje deponija u naseljenim mestima na godišnjem nivou izdvojeno je 150.000.000 dinara. U budućnosti ćemo u svim naseljenim mestima i na svim seoskim deponijama dok ih ne ukinemo, imati efikasnije redovno održavanje deponija, ali i veoma brz period odziva ukoliko dođe do požara. Takođe, biće obezbeđeno dodatnih 16.000.000 dinara za nabavku novog, specijalnog vozila za odnošenje čvrstog komunalnog otpada. Naravno, grad ne zapostavljamo i ne zanemarujemo. Planiramo investicije u uvođenje vodovodne mreže na Staroj Misi, nakon što smo rešili probleme sa imovinsko-pravnim odnosima u Oplenačkoj, Olge Smederevac i Laloškoj ulici. Opredelili smo još 16.000.000 dinara za nastavak rešenja imovinsko-pravnih odnosa u „Zlatiborskim prosecima“, da bismo ljudima koji tamo žive, više od 200 kuća, obezbedili osnovne uslove za život u 21. veku“ naglasio je gradonačelnik Stevanović i najavio da će na Bavaništanskom putu biti urađeno oko 1.600 metara fekalne kanalizacije, a opredeljeno je 36.000.000 dinara.

Gradonačelnik Pančeva je istakao i da će Zelena pijaca u Pančevu biti totalno rekonstruisana tokom ove i sledeće godine na opštu radost svih korisnika.

„Mi smo ovom odlukom, o rebalansu budžeta planirali i sredstva za izbor konsultanta koji će nam pomoći u realizaciji projekta izgradnje nedostajuće, kao i održavanje postojeće fekalne kanalizacije u naseljenim mestima na teritoriji Grada Pančeva. O tom projektu se priča godinama, ali smo sada dodali sredstva na osnovu kojih ćemo u narednim godinama izgraditi ono što je višedecenijski san stanovnika naseljenih mesta na teritoriji Grada Pančeva. Takođe, nastavljamo da održavamo naš sistem funkcionalnim, kao što sam rekao na početku i što se tiče obrazovanja, nažalost, OŠ „Vasa Živković“ je imala velikih problema kada je u pitanju grejanje, instalacija, vodovod i kanalizacije. Opredlili smo ovim rebalansom sredstva kako bi se što pre sanirale instalacije vodovoda i kanalizacije, a ugradićemo i kotlove, kako bi obezbedili nesmetano grejanje za sve đake koji pohađaju ovu školu“ obrazložio je Stevanović i napomenuo da je od velike važnosti da se nastavi sa kontinuiranim razvojem i unapređenjem Pančeva.

Maja Vitman, gradska menadžerka je objasnila zašto je važan Predlog odluke o pokretanju postupka javno-privatnog partnerstva, bez elemenata koncesije za realizaciju, finansiranje, projektovanje, izgradnju, upravljanje i održavanje kanalizacione mreže u naseljenim mestima grada Pančeva.

„Ovaj projekat se odnosi na projektovanje, izgradnju, održavanje i upravljanje mrežom fekalne kanalizacije u svih devet naseljenih mesta i njime će se obezbediti priključenje za oko 12.000 novih domaćinstava. Za te potrebe će se izgraditi 180 kilometara mreže fekalne kanalizacije i 80 kilometara potisnog voda kako bi se izgrađena mreža spojila sa gradskom kanalizaconom mrežom. Za sada u Jabuci postoji oko 50% izgrađene mreže, u Dolovu oko 20%, u Kačarevu 25%, a u Glogonju samo 5% izgrađene fekalne kanalizacije. Banatsko Novo Selo ima oko 80% izgrađene fekalne kanalizacije, ali je neophodno da se napusti neuslovno postrojenje tj. mokra polja gde će biti dodatno izgrađena mreža gde nedostaje i preusmerena na potisni vod kojim će stići do grada Pančeva. Omoljica ima izgrađeno 15% mreže, Ivanovo 70%, Banatski Brestovac uopšte nema, dok Starčevo ima kompletno izgrađenu, ali da bi bolje funkcionisala uzećemo sva naseljena mesta u obzir. Za ovu godinu bismo planirali da uputimo sugrađane šta zapravo oni treba da urade kako bi podneli zahtev za priključenje na novoizgrađenu fekalnu kanalizaciju, odnosno u Banatskom Novom Selu i Starčevu na rehabilitovanu mrežu“ rekla je Maja Vitman.

Na dnevnom redu 34. sednice Skupštine grada Pančeva usvojene su takođe i izmene finansijskih planova javnih, komunalnih preduzeća i ustanova kulture u gradu, kao i u naseljenim mestima.