U petak, 10. februara 2017. godine u Maloj sali Gradske uprave održan je sastanak na kom su srednje škole predstavile projekte opremanja kabineta realizovane u 2016. godini po konkursu za dodelu sredstava u okviru „Programa za unapređenje konkurentnosti srednjih škola putem poboljšanja uslova za izvođenje praktične nastave“.

Osim direktora i profesora srednjih škola, prisutnima su se obratili i članovi Gradskog veća mr Tatjana Božić, zadužena za obrazovanje i Milenko Čučković, zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Prema rečima Milenka Čučkovića, sredstva za projekte obezbeđena su iz budžeta Grada Pančeva, a u okviru mera aktivne politike zapošljavanja, predviđene Lokalnim akcionim planom za zapošljavanje grada Pančeva za 2016. godinu. Na Konkurs se prijavilo osam srednjih škola sa ukupno devet predloga projekata, a odobrena su sredstva za šest predloga projekata u ukupnom iznosu od 2 miliona dinara, ali kako iz tehničkih razloga dva projekta nisu realizovana, iako su za njih odobrena sredstva, utrošeno je 1.300.000 dinara.

Planom u ovoj godini za ovu meru predviđen je iznos od 1.400.000 dinara i ovom prilikom obaveštavam škole da će konkurs biti objavljen vrlo brzo. Mi smo jedini grad u Srbiji koji izdvaja takva sredstva, što je za svaku pohvalu, a s druge strane, u svetlu aktuelne teme dualnog obrazovanja, na ovaj način idemo u tom smeru, da naša deca iz srednjih škola izađu u potpunosti osposobljena i spremna za tržište rada. Povezujemo obrazovanje i privredu, odnosno rad i zapošljavanje, zbog čega izdvajamo znatna sredstva i nastojaćemo da ta sredstva budu i veća, poručio je Čučković.

Ovim projektima polako smo napravili uvod u dualno obrazovanje, koje nas očekuje u novoj metodologiji upisne politike u srednje škole od 2017/18. godine. Naš grad je danas pripremio da Školskoj upravi Zrenjanin pošalje predlog plana, gde Mašinska škola ulazi u dualno obrazovanje, kao i izjave privrednika koji će sarađivati sa našom školom, rekla je članica Veća mr Tatjana Božić.

Rukovodstvo i nastavno osoblje srednjih škola ističu da opremanjem kabineta i poboljšanjem uslova za izvođenje praktične nastave učenici već u srednjoj školi stiču neophodno iskustvo i nakon završetka škole pripremljeni su za rad u struci.

Prihvaćeni predlozi projekata za finansiranje su:

1. Opremanje kabineta za šivače tekstila: interaktivnom tablom (sa plafonskim nosačem) projektorom i lap top računarom, Škole za osnovno i srednje obrazovanje “Mara Mandić” u iznosu od 187.719,60 dinara

2. Opremanje kabineta za računarsku grafiku i modeliranje sa 16 računara i odgovarajućim grafičkim karticama, Mašinske škole “Pančevo” u iznosu od 183.703,60 dinara,

3. Preuređenje učionice u kabinet za nastavu arhitekture i geodezije (simulacija arhitektonsko-geodetskog biroa), nabavkom 8 računara sa monitorima, projektorom i štampačem sa skenerom (A3 formata), Tehničke škole “23. maj” u iznosu od 427.132,80 dinara,

4. Opremanje kabineta za anatomiju, fiziologiju i patologiju:binokularnim mikroskopom (x2) modelima ljudskih organa, mikropreparatima ljudskog tela, anatomskim kartama, nabavka školskog nameštaja i adaptacija prostora, Medicinske škole “Stevica Jovanović “ u iznosu od 500.000,00 dinara.

Dva projekta koja iz tehničkih razloga nisu realizovana su:

1. Opremanje plastenika kompletnim mehanizmom sa pumpom za navodnjavanje (Vetro pumpa Banat), vetrenjačom i cisternom, kao i bušenje bunara za vodu Poljoprivredne škole “Josif Pančić”,

2. Nabavka uređaja Labdisk (fizika) i Labdisk (okolina) za merenje parametara u prirodnim naukama Gimanazije “Uroš Predić”.