Park prirode „Ponjavica“ je pod zaštitom od 1995. godine zbog izuzetnog značaja, je je ono stanište velikog broja biljnih i životinjskih vrsta. Čak 106 strogo zaštićenih vrsta ptica se nalazi na Ponjavici, od čega je mešovita kolonija čaplji najznačajnija. Takođe, tu je i vidra koja predstavlja strogo zaštićenu vrstu.

– Grad Pančevo svake godine izdvaja sredstva za upravljanje parkom prirode i JKP „Zelenilo“, koje je upravljač, svake godine sprovodi aktivnosti kako bi uredio Ponjavicu, ali naravno postoje višedecenijski problemi koje nastojimo da rešimo, a to su nizak vodostaj i velika količina mulja koja je nataložena u koritu Ponjavice. Najviše problemi dolaze do izražaja u toku leta, kada su visoke temperature i kada je nizak vodostaj podzemnih voda, tada dolazi i do isušivanja pojedinih delova vodotoka i upravo je to i ovde bio slučaj u Banatskom Brestovcu kod mosta. U toku leta, bila je i velika količina otpada i prenamnožena podvodna vegetacija zbog čega je ovaj deo u toku leta presušio. Zbog toga je JKP „Zelenilo“ u julu ove godine uputilo jedan dopis Pokrajinskom Zavodu za zaštitu prirode i zatražilo uslove za čišćenje ovog dela korita, i sada upravo to i radimo. Čisti se vodotok 300 metara levo i desno od mosta i utvrđuju se obale i na taj način će se obezbediti nesmetan protok vode u ovom delu – izjavila je Katarina Banjai, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj prilikom obilaska Ponjavice.

 

Kao što vidite, u dogovoru sa vodoprivrednim društvom „Tamiš Dunav“ pristupili smo čišćenju Ponjavice. Bager koji je iza nas je bager koji je u proteklih nedelju dana u dužini od preko 300 metara vršio čišćenje u pravcu prema tzv. lokaciji „Tri topole“, i taj deo će biti završen u sledeća dva do tri dana. U proteklom periodu smo dosta toga uradili – od poribljavanja, uređenja korita, uređenja plaža kako u Banatskom Brestovcu, tako i u Omoljici, postavljanje igrališa, senika. Naša čuvarska služba već duži niz godina vodi računa o ribokradicama i bilo kakvim radnjama, koje nisu dozvoljene pravilnikom o zaštićenim prirodnim dobrima, istakao je Danilo Bjelica, direktor JKP „Zelenilo“ Pančevo.