Na veliki hrišćanski praznik Bogojavljanje, svake godine, tradicionalno se pliva za Časni krst. Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva je pozdravio sve prisutne i zahvalio se svima učesnicima koji su plivali po deseti put za Bogojavljanski krst u Tamišu.

„Dragi plivači, zadovoljstvo mi je što svake godine među vama imamo sve više prijavljenih dama koje plivaju za Časni krst. Pružimo podršku i iz sveg srca bodrimo sve hrabre ljude, koji su se odlučili da plivaju za Bogojavljenski krst, jer su danas svi oni pobednici, bez obzira ko će doplivati prvi. Hvala organizatorima što na ovaj način neguju tradiciju i čuvaju našu pravoslavnu veru, već više od deceniju. Bez vere u Boga, nema napretka, a osnovni motiv ove manifestacije je vera u Gospoda i zato neka vas čuva Bog. Hrabro napred! Bog se javi!“ obratio se gradonačelnik Stevanović prisutnima.

Prvi je do Časnog krsta doplivao Nikola Medan iz Pančeva, a bilo je više prijavljenih učesnika nego proteklih godina, među kojima i četiri žene.

Pre plivanja konjanici iz Margite su nakon liturgije u Preobraženjskom hramu položili vence na spomenik Stevanu Šupljikcu ispred Opšte bolnice, projahali kroz grad i Časni krst doneli do obale Tamiša, gde je i osveštan. Takođe, svi učesnici su pre plivanja dobili blagoslov.

Plivanje za Časni krst u Pančevu organizuju Grad Pančevo, Srpska crkvena pravoslavna opština „Gornji grad“, Mesna zajednica „Gornji grad“, Udruženje sportista i ljubitelja sporta „Srpska Sparta“, Turistička organizacija grada Pančeva i Udruženje sportskih ribolovaca „Marko Kulić“.