На велики хришћански празник Богојављање, сваке године, традиционално се плива за Часни крст. Александар Стевановић, градоначелник Панчева је поздравио све присутне и захвалио се свима учесницима који су пливали по десети пут за Богојављански крст у Тамишу.

„Драги пливачи, задовољство ми је што сваке године међу вама имамо све више пријављених дама које пливају за Часни крст. Пружимо подршку и из свег срца бодримо све храбре људе, који су се одлучили да пливају за Богојављенски крст, јер су данас сви они победници, без обзира ко ће допливати први. Хвала организаторима што на овај начин негују традицију и чувају нашу православну веру, већ више од деценију. Без вере у Бога, нема напретка, а основни мотив ове манифестације је вера у Господа и зато нека вас чува Бог. Храбро напред! Бог се јави!“ обратио се градоначелник Стевановић присутнима.

Први је до Часног крста допливао Никола Медан из Панчева, а било је више пријављених учесника него протеклих година, међу којима и четири жене.

Пре пливања коњаници из Маргите су након литургије у Преображењском храму положили венце на споменик Стевану Шупљикцу испред Опште болнице, пројахали кроз град и Часни крст донели до обале Тамиша, где је и освештан. Такође, сви учесници су пре пливања добили благослов.

Пливање за Часни крст у Панчеву организују Град Панчево, Српска црквена православна општина „Горњи град“, Месна заједница „Горњи град“, Удружење спортиста и љубитеља спорта „Српска Спарта“, Туристичка организација града Панчева и Удружење спортских риболоваца „Марко Кулић“.