Danas, 3. aprila 2018. godine, u Maloj sali Gradske uprave grada Pančeva, svečano su uručene penzionerske kartice najstarijim sugrađanima.

Svečanosti su prisustvovali, ispred Republičkog fonda za PIO direktorka Filijale Pančevo Saša Drčelić, gradonačelik grada Pančeva Saša Pavlov i Milenko Čučković, član Gradskog veća zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Penzionerske kartice Fonda PIO namenjene su svim penzionerima, bez obzira koju vrstu penzije koriste. To je dokument koji omogućuje penzionerima da dokažu status penzionera, a da pri tom ne moraju da pokazuju ček od penzije ili rešenje o ostvarenom pravu. Kartice su besplatne i biće dodeljene bez naknade svim korisnicima penzija i prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Tom prilikom, gradonačelnik je pozdravio sve prisutne i svečano uručio kartice penzionerima.

– Penzionerske kartice se vezuju za pogodnosti koje ova populacija ima i koje su kao takve ustanovljene. Isto tako, ima dosta pogodnosti sa aspekta lokalne samouprave, odnosno grada, pre svega u korišćenju komunalnih usluga. Ono što grad može da pruži direktno, to je nadogradnja već postojećih pogodnosti u vezi sa plaćanjem komunalnih usluga, ali ima dosta u gradu institucija i preduzeća, koja mogu da izađu u susret penzionerima, da prošire neku oblast delovanja ili priznavanja penzionerskih kartica.
Shodno tome, šaljem poruku javnosti da se javi ili lokalnoj samoupravi ili odgovarajućoj filijali PIO fonda ili Udruženju penzionera u Pančevu, kako bi ponudili svoje usluge, odnosno neke subvencije koje bi dali ovoj populaciji. Vrlo lako ćemo mi da izađemo u susret da sklopimo odgovarajući ugovor i proširimo delovanje penzionerskih kartica.

Jedna vrlo bitna stvar jeste da je grad Pančevo odavno imao inicijativu da, odmah posle Beograda, uđe u sistem penzionerskih kartica, ali smo u dogovoru sa nadležnim Ministarstvom ustanovili da penzioneri na terititiji cele Republike Srbije uživaju ovo pravo, pa smo iz tog razloga malo sačekali. Međutim, došao je dan kada i pančevački penzioneri postaju vlasnici, odnosno nosioci ovako jedne kartice, a svi ćemo se potruditi da pomognemo ovoj populaciji – objasnio je Pavlov.

Direktorka Filijale Pančevo Saša Drčelić, istakla je značaj i pogodnosti penzionerskih kartica:

– Penzionerske kartice Fonda PIO namenjene su svim penzionerima, bez obzira koju vrstu penzije koriste, odnosno da li su starosni, porodični ili invalidski penzioneri, bez obzira kolika im je penzija, odnosno gde im je prebivalište.

Penzionerske kartice su dokument koji omogućuje penzionerima da dokažu status penzionera, a da pri tom ne moraju da pokazuju ček od penzije ili rešenje o ostvarenom pravu. Posebno ako znamo da oba dokumenta sadrže veliki broj ličnih podataka, koji se mogu zloupotrebiti. Hoćemo da omogućimo penzionerima bezbedno dokazivanje svog statusa.

Kartice su besplatne i biće dodeljene bez naknade svim korisnicima penzija i prava iz PIO. Uručuje se lično, uz ličnu kartu.

Napominjem da će svaki penzioner uz karticu dobiti i obaveštenje od Fonda čemu je kartica namenjena, kako je mogu koristiti, kome da se obrate u slučaju da je izgube i slične korisne informacije – navodi direktorka.