U četvrtak, 3. marta 2016. godine, u Mesnoj zajednici „Omoljica“ održana je svečana ceremonija i konferecija za štampu povodom donacije Japana za JKP „Omoljica“ u Omoljici u iznosu od 86.209 evra za kupovinu kamiona smećara, kontejnera i kanti za đubre, kao podršku unapređenju životne sredine u okviru Projekata za osnovne potrebe stanovništva u Srbiji.

Na konferenciji su se obratili gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, Njegova ekselencija Đuići Takahara, ambasador Japana u Republici Srbiji i v.d. direktora JKP-a „Omoljica“ Đura Topalović.

Gradonačelnik Saša Pavlov rekao je:

Zahvaljujući saradnji naše dve zemlje i podršci Vlade Japana, u Omoljici su stvoreni uslovi da se na jedan mnogo kvalitetniji i efikasniji način upravlja komunalnim otpadom, što je jedan od strateških ciljeva ne samo grada Pančeva nego i Republike Srbije, da živimo u jednoj zdravoj okolini, da imamo jedne zdrave resurse, a posebno je bitno gradu Pančevu jer mislim da naš grad na ovakav način menja sliku o sebi.

Gradonačelnik je zahvalio Ambasadi i Vladi Japana i japanskom narodu na podršci i učešću u zajedničkim projektima iz oblasti zaštite životne sredine, socijalne i zdravstvene zaštite i obrazovanja, kao i Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine RS, koje je svojim aktivnostima i projektima stvorilo okvir za pomenuti strateški razvoj grada, i rukovodstvu i zaposlenima u javno-komunalnom preduzeću „Omoljica“, koje aktivno radi na poboljšanju usluga u lokalnoj zajednici i zahvaljujući ovoj donaciji efektivnije i efikasnije obavlja svoj posao.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković o važnosti donacije za građane Pančeva izjavila je:

Ovo je jedna izuzetno važna donacija, važna pomoć građanima Pančeva, Javno-komunalnom preduzeću „Omoljica“, zato što upotpunjujemo sistem kojim se na organizovani način borimo za uspostavljanje standarda koji su na nivou Evrope, a to su vrlo zahtevni i skupi standardi efikasnim upravljanjem otpadom. Vi znate, kao građani, šta znači imati jedan dobro organizovani sistem i verujem da će donacija koja je opredeljena Pančevu doprineti efikasnijem korišćenju opreme za primarnu selekciju otpada, za sakupljanje otpada, za transfer otpada.

Ministarka Bogosavljević Bošković istakla je da je od 1999. godine Vlada Japana ukupno izdvojila više od 480 miliona evra za pomoć Srbiji, a da u okviru Projekata za osnovne potrebe stanovništva u Srbiji u istom periodu ova pomoć iznosi 11 miliona evra.

Njegova ekselencija ambasador Đuići Takahara izjavio je:

Čuo sam da je Javno-komunalno preduzeće u Omoljici imalo problema sa nedozvoljenim bacanjem smeća i njegovim nagomilavanjem usled korišćenja traktora prilagođenih za skupljanje otpada i nedovoljnog broja kontejnera. Drago mi je što danas vidim lepo selo i uveren sam da su obezbeđeni kamion smećar i kontejneri značajno doprineli poboljšanju okoline.

Ambasador je naveo primere saradnje Japana i grada Pančeva, kao što su donacija za nekadašnji Zdravstveni centar „Južni Banat“, današnji Dom zdravlja Pančevo i Gerontološki centar Pančevo, boravak Japanaca u gradu Pančevu, koji su u programu učenja tenisa i događaji u vezi sa Japanom i japanskom kulturom.

Očekujem da će ovim projektom već uspostavljeni dobri odnosi između Japana i Pančeva i prijateljske veze Japana i Srbije u budućnosti biti još jači, rekao je ambasador Takahara.

V.d. direktora JKP-a „Omoljica“ Đura Topalović rekao je:

Od donacije Vlade Japana obezbeđena je kupovina kamiona smećara, 40 stubnih kanti i 40 kontejnera, gde je samom tom opremom poboljšan rad i kvalitet Javno-komunalnog preduzeća u Omoljici, poboljšano je i brže je odnošenje samog komunalnog otpada sa teritorije Mesne zajednice „Omoljica“ i naša Omoljica je danas mnogo čistija, unapređenija i bolja.

Zahvaljujući se narodu Japana, Topalović je u ime preduzeća i svih Omoljčana zahvalio i prethodnom direktoru JKP-a „Omoljica“, sadašnjem članu Gradskog veća zaduženom za komunalnu delatnost Draganu Grujičiću, koji je aplicirao i učestvovao u svim fazama projekta.