Александар Стевановић, градоначелник Панчева је свецано отворио 36. Сланинијаду у Качареву и том приликом истакао да му је изузетна част, што је поново у Качареву и задовољство да у име града Панчева подржи Сланинијаду, манифестацију са традицијом дугом више од три деценије.

 „Излагача и гостију који посећују Сланинијаду сваке године је све више, а препознатљивост Сланинијаде проширила се и изван граница наше земље. Сланинијада предствља бренд Качарева, Панчева, читавог јужног Баната и једна је од најукуснијих и најмасовнијих манифестација која нас позиционира у сам врх на мапи етно-туризма. На најбољи могући начин промовише гурманске специјалитете нашег краја, који привлаче госте током читаве године, не само док траје ова манифестација. Значај Сланинијаде је вишеструк, јер поред унапређења туризма, представља и прилику да излагачи покажу своје умеће, труд и рад и да отворе себи врата на будућа тржишта. Локална самоуправа ће увек подржавати овакве и сличне манифестације, које се углавном одржавају у нашим насељеним местима и промовишу манифестациони, али и сеоски туризам, одржавају обичаје и традицију нашег мултикултуралног краја и доприносе привредном развоју јужног Баната. Знам да сте нестрпљиви да чујете ко су овогодишњи победници и уживате у културно-уметничком програму и богатству укуса наше традиционалне кухиње на овом јединственом сајму сланине, меса и месних прерађевина зато проглашавам и званично отворену 36. Сланинијаду“ рекао је Александар Стевановић.

Више од 300 излагача је представило своје производе на највећој и јединственој привредно туристичкој манифестацији у овом делу земље, коју организује Туристички клуб „Сланинијада“ Качарево у сарадњи са Туристичком организацијом Панчева и Градом Панчевом.

Милан Ајдер, један од оснивача Сланинијаде истиче да пре 36 година нико није ни могао да претпостави у шта ће ова манифестација да израсте и веома је задовољан што може и даље  да буде део организације овако важног догађаја не само за Качарево и него и за целу Србију.

Жири овогодишње Сланинијаде, као и сваке године, имао је веома тежак задатак при изабору, јер су за такмичења за златниог победник у категорији домаће, индустријске и занатске сланине, затим најдебље и најбоље сланине од мангулице стигла 184 узорка.

Организатори су до недеље, 19. фебруара уз богат културно-уметнички програм припремили за посетиоце и приказ обраде свиња на традиционални начин уз паљење сламом, приказ топљења сланине „Златни чварак”, надметање у кувању гулаша, такмичење у обарању руке, као и игре под називом „Ухвати ме ако можеш“  и „Трка прасића“.