Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva je svecano otvorio 36. Slaninijadu u Kačarevu i tom prilikom istakao da mu je izuzetna čast, što je ponovo u Kačarevu i zadovoljstvo da u ime grada Pančeva podrži Slaninijadu, manifestaciju sa tradicijom dugom više od tri decenije.

 „Izlagača i gostiju koji posećuju Slaninijadu svake godine je sve više, a prepoznatljivost Slaninijade proširila se i izvan granica naše zemlje. Slaninijada predstvlja brend Kačareva, Pančeva, čitavog južnog Banata i jedna je od najukusnijih i najmasovnijih manifestacija koja nas pozicionira u sam vrh na mapi etno-turizma. Na najbolji mogući način promoviše gurmanske specijalitete našeg kraja, koji privlače goste tokom čitave godine, ne samo dok traje ova manifestacija. Značaj Slaninijade je višestruk, jer pored unapređenja turizma, predstavlja i priliku da izlagači pokažu svoje umeće, trud i rad i da otvore sebi vrata na buduća tržišta. Lokalna samouprava će uvek podržavati ovakve i slične manifestacije, koje se uglavnom održavaju u našim naseljenim mestima i promovišu manifestacioni, ali i seoski turizam, održavaju običaje i tradiciju našeg multikulturalnog kraja i doprinose privrednom razvoju južnog Banata. Znam da ste nestrpljivi da čujete ko su ovogodišnji pobednici i uživate u kulturno-umetničkom programu i bogatstvu ukusa naše tradicionalne kuhinje na ovom jedinstvenom sajmu slanine, mesa i mesnih prerađevina zato proglašavam i zvanično otvorenu 36. Slaninijadu“ rekao je Aleksandar Stevanović.

Više od 300 izlagača je predstavilo svoje proizvode na najvećoj i jedinstvenoj privredno turističkoj manifestaciji u ovom delu zemlje, koju organizuje Turistički klub „Slaninijada“ Kačarevo u saradnji sa Turističkom organizacijom Pančeva i Gradom Pančevom.

Milan Ajder, jedan od osnivača Slaninijade ističe da pre 36 godina niko nije ni mogao da pretpostavi u šta će ova manifestacija da izraste i veoma je zadovoljan što može i dalje  da bude deo organizacije ovako važnog događaja ne samo za Kačarevo i nego i za celu Srbiju.

Žiri ovogodišnje Slaninijade, kao i svake godine, imao je veoma težak zadatak pri izaboru, jer su za takmičenja za zlatniog pobednik u kategoriji domaće, industrijske i zanatske slanine, zatim najdeblje i najbolje slanine od mangulice stigla 184 uzorka.

Organizatori su do nedelje, 19. februara uz bogat kulturno-umetnički program pripremili za posetioce i prikaz obrade svinja na tradicionalni način uz paljenje slamom, prikaz topljenja slanine „Zlatni čvarak”, nadmetanje u kuvanju gulaša, takmičenje u obaranju ruke, kao i igre pod nazivom „Uhvati me ako možeš“  i „Trka prasića“.