U četvrtak, 21. aprila 2016. godine, otvorena je kancelarija „Savetovalište za bezbednost – kuća bezbednosti“ i izvršena je primopredaja pet skutera koje je Grad Pančevo, tj. Komitet za bezbednost saobraćaja, donirao Policijskoj upravi Pančevo.

Događaju su prisustvovali gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, zamenik gradonačelnika i predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Saša Levnajić, načelnik PU Pančevo Nikola Popovac i pripadnici Policijske uprave, a povodom aktivnosti u cilju unapređenja rada policije, naš grad posetio je i v.d. direktora Policije Vladimir Rebić.

Grad Pančevo ustupio je Policijskoj upravi na korišćenje poslovni prostor u Ulici Vojvode Radomira Putnika br. 14 i opremio kancelariju kako bi Savetovalište za bezbednost moglo neometano da funkcioniše.

Gradonačelnik Saša Pavlov ovim povodom rekao je:

Izuzetno sam zadovoljan što smo možda i prva sredina u kojoj je otvorena ovakva kancelarija za bezbednost. To je skladu i sa našim nastojanjima, odnosno putu ka Evropskoj uniji. To je moderna tekovina takvog odnosa prema građanima i ono što je bitno je da ćemo ovde da delujemo preventivno, tu će u saradnji sa građanima pripadnici Policijske uprave Pančevo, ali i sa nadležnim službama lokalne samouprave, mnogi bezbednosni rizici blagovremeno biti identifikovani i, shodno tome, biti rešavani.

Kao jedan od vidova saradnje Grada i PU Pančevo, gradonačelnik je pomenuo priznanje „Policajac meseca“, koje je na inicijativnu načelnika Južnobanatskog okruga lokalna samouprava ustanovila u junu 2015. godine.

Načelnik PU Pančevo Nikola Popovac rekao je:

Ovo je zamišljeno da kroz neposredan kontakt građana i policije, građani mogu bez ikakvih skrupula, zadrške da dođu, uđu i pitaju policiju sve što ih interesuje iz segmenta bezbednosti. Mi smo za sada opredelili četiri delokruga rada – policiju opšte nadležnosti, saobraćajnu policiju, upravne poslove i kriminalitet.

Gradonačelnik Saša Pavlov uručio je pančevačkoj policiji 5 skutera koji će doprineti da se olakša rad i poveća mobilnost rada jedinica, što će pozitivno uticati prevashodno na bezbednost saobraćaja.

Ovi skuteri su samo jedan vid saradnje koji smo ostvarili u zadnjih godinu dana, jer je unapređenje bezbednosti u zajednici prioritetan cilj grada Pančeva i u tome imamo izuzetnu pomoć i saradnju i otvoren odnos sa našom Policijskom upravom, koja predstavlja jedan od najvažnijih elemenata podizanja bezbednosti u zajednici. Ovi skuteri su produkt rada Komiteta za bezbednost saobraćaja, koji je formiran i funkcioniše pri lokalnoj samoupravi, gde aktivno učestvuju pripadnici Policijske uprave u Pančevu. Sredstva su planski izdvojena i na osnovu sagledavanja potreba, identifikovali smo da je potrebna nabavka ovih skutera, rekao je gradonačelnik.

Direktor Policije Vladimi Rebić izjavio je da će skuteri biti korišćeni za prevenciju i sprečavanje krivičnih dela i prekršaja i tom prilikom naglasio:

Značajan dan za PU Pančevo, koja se prema statističkim podacima kotira među boljim u Republici Srbiji. Na osnovu tih pokazatelja, građani koji žive u ovom okrugu se mogu smatrati značajno bezbednijim u odnosu na prosek Republike Srbije i okruge gde je taj rizik značajno veći, poručio je Vladimir Rebić.

Jedna od današnjih aktivnosti bio je i početak osnovnih kurseva jezika nacionalnih manjina. Kurseve na slovačkom, mađarskom, rumunskom i češkom jeziku, po dobrovoljnom osnovu, pohađaće 85 policijskih službenika.