Dana 08.07.2021.godine u ataru katastarske opštine Starčevo, u pograničnoj zoni prema ataru katastarske opštine Ivanovo, nesavesnim radnjama poljoprivrednika došlo je do izbijanja požara na strnjištu, koji se zbog ekstremnih temperatura vazduha i pojačanog vetra ubrzo proširio i na ostale useve.
Brzom intervencijom vatrogasnih ekipa iz Pačeva, ali i hitnim izlaskom na lice mesta gradonačelnika Aleksandra Stevanovića i Predsednika štaba za sprovođenje mera zaštite od požara strnih i drugih poljoprivrednih useva na teritoriji grada Treše Radonjina, uspostavljena je logistika i koordinacija rada službi na terenu, poljočuvara, policije i vatrogasnih ekipa, kao i poljoprivrednika iz Ivanova, koji su svojom teškom mehanizacijom pomogli vatrogascima zbog nepristupačnosti terena da se vatrena stihija, koja je ubrzo zahvatila veliku površinu lokalizuje, stavi pod kontrolu i ugasi sa minimalnom štetom za nepožnjevene useve.

Štab za sprovođenje mera zaštite od požara strnih i drugih poljoprivrednih useva na teritoriji grada Pančeva izdaje medijima saopštenje o merama zaštite protiv požara kao i apel svim građanima, mesnim zajednicama, poljoprivrednim udruženjima da zbog najavljenih ekstremnih temperatura u toku leta povedu računa i pridržavaju se propisanih mera, kako zbog svoje sigurnosti tako i ostalih, a sve u cilju zaštite i sprečavanja nastanka štete nad usevima.

Takođe, podsećamo i napominjemo da je paljenje strnjišta strogo zabranjeno Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, da su organizovana dvadestčetvoročasovna dežurstva poljočuvarske službe, i da će svi nesavesni poljoprivrednici koji se ponašaju suprotno zakonu, biti evidentirani i strogo kažnjeni.

Tim povodom, Gradski štab za sprovođenje mera zaštite od požara strnih i drugih poljoprivrednih useva na teritoriji grada Pančeva izdaje sledeće S A O P Š T E NJ E:

Imajući u vidu period sazrevanja strnih useva i žetvene radove, kao i ocenu povećane opasnosti od nastanka požara, ugrožavanja neovršenih strnih useva i poljoprivrednih mašina, kao i značaj žetvenih radova, upućuje se upozorenje – apel svim učesnicima žetvenih radova na preduzimanju preventivnih mera da do požara ne dođe.
U periodu sazrevanja i za vreme žetve zabranjeno je paljenje i upotreba otvorene vatre u blizini useva.
Žetva i transport strnih useva i slame može se obavljati tehnički ispravnim poljoprivrednim mašinama i transportnim sredstvima, uz uslov da su snabdeveni odgovarajućim hvatačima, razbijačima i prigušivačima varnica. Kombajni kojim se obavlja žetva moraju biti snabdeveni ispravnim aparatom za gašenje požara, ašovom i lopatom.
Pri obavljanju žetve i prevoza strnih useva i kamarisanja slame, zabranjeno je pušenje i korišćenje sredstava sa otvorenim plamenom. Izuzetno je dozvoljeno na mestima koja su označena i udaljena najmanje 30m od mesta rada, i snabdevena posudom koja je napunjena vodom za gašenje opušaka.