Дана 08.07.2021.године у атару катастарске општине Старчево, у пограничној зони према атару катастарске општине Иваново, несавесним радњама пољопривредника дошло је до избијања пожара на стрњишту, који се због екстремних температура ваздуха и појачаног ветра убрзо проширио и на остале усеве.
Брзом интервенцијом ватрогасних екипа из Пачева, али и хитним изласком на лице места градоначелника Александра Стевановића и Председника штаба за спровођење мера заштите од пожара стрних и других пољопривредних усева на територији града Треше Радоњина, успостављена је логистика и координација рада служби на терену, пољочувара, полиције и ватрогасних екипа, као и пољопривредника из Иванова, који су својом тешком механизацијом помогли ватрогасцима због неприступачности теренa да се ватрена стихија, која је убрзо захватила велику површину локализује, стави под контролу и угаси са минималном штетом за непожњевене усеве.

Штаб за спровођење мера заштите од пожара стрних и других пољопривредних усева на територији града Панчева издаје медијима саопштење о мерама заштите против пожара као и апел свим грађанима, месним заједницама, пољопривредним удружењима да због најављених екстремних температура у току лета поведу рачуна и придржавају се прописаних мера, како због своје сигурности тако и осталих, а све у циљу заштите и спречавања настанка штете над усевима.

Такође, подсећамо и напомињемо да је паљење стрњишта строго забрањено Законом о пољопривредном земљишту, да су организована двадестчетворочасовна дежурства пољочуварске службе, и да ће сви несавесни пољопривредници који се понашају супротно закону, бити евидентирани и строго кажњени.

Тим поводом, Градски штаб за спровођење мера заштите од пожара стрних и других пољопривредних усева на територији града Панчева издаје следеће С А О П Ш Т Е Њ Е:

Имајући у виду период сазревања стрних усева и жетвене радове, као и оцену повећане опасности од настанка пожара, угрожавања неовршених стрних усева и пољопривредних машина, као и значај жетвених радова, упућује се упозорење – апел свим учесницима жетвених радова на предузимању превентивних мера да до пожара не дође.
У периоду сазревања и за време жетве забрањено је паљење и употреба отворене ватре у близини усева.
Жетва и транспорт стрних усева и сламе може се обављати технички исправним пољопривредним машинама и транспортним средствима, уз услов да су снабдевени одговарајућим хватачима, разбијачима и пригушивачима варница. Комбајни којим се обавља жетва морају бити снабдевени исправним апаратом за гашење пожара, ашовом и лопатом.
При обављању жетве и превоза стрних усева и камарисања сламе, забрањено је пушење и коришћење средстава са отвореним пламеном. Изузетно је дозвољено на местима која су означена и удаљена најмање 30м од места рада, и снабдевена посудом која је напуњена водом за гашење опушака.