Svi đaci prvaci osnovnih škola sa teritorije grada Pančeva će od 26. do 30. septembra 2016. godine proći obuku na saobraćajnom poligonu postavljenom u OŠ „Branko Radičević“, gde će u simuliranim uslovima imati priliku da vežbaju i uče o bezbednosti u saobraćaju i o saobraćajnim pravilima.

Komitet za bezbednost saobraćaja grada Pančeva obezbedio je sredstva za edukaciju najmlađih učesnika u saobraćaju i sproveo nabavku montažno-demontažnog poligona, koji je namenjen deci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Cilj poligona je da deca u kontrolisanim i bezbednim uslovima nauče osnovna pravila u saobraćaju, a poligon je projektovan tako da su lekcije međusobno povezane i odvijaju se u kontinuitetu. Svako dete će nakon završene obuke dobiti edukativni materijal sa osnovnim pravilima u saobraćaju i diplomu – tzv. „pešačku dozvolu“.

Danas je gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, sa predsednikom Komiteta za bezbednost saobraćaja Aleksandrom Stevanovićem i ostalim članovima Gradskog veća i Komiteta, Agencijom za saobraćaj prisustvovao jednom času obuke za đake prvake.

Sa polaskom u prvi razred deca se osamostaljuju i trebalo bi bezbedno da prelaze put od kuće do škole i nazad. Grad je zaista, preko svog Komiteta za bezbednost saobraćaja, putem kog su i obezbeđena sredstva za nabavku poligona, tome posvetio izuzetno veliku pažnju. Poligon koji je iza nas moći će da koriste đaci prvaci i osnovno-školska deca i da prođu upoznavanje sa saobraćajnim propisima u bezbednim, simuliranim uslovima na jedan jako zanimljiv i njima prilagođen način, istakao je gradonačelnik Pavlov.

Tatjana Božić, članica Gradskog veća grada Pančeva za obrazovanje ocenila je da je ogroman značaj ovog poligona:

Vidimo da su deca oduševljena. U ovih pet dana, svi đaci prvaci sa teritorije grada Pančeva i naseljenih mesta će proći obuku. Upravo sada razgovaramo o tome da bi bilo dobro da u narednim godinama i deca drugog i trećeg razreda prođu ovaj poligon bez obzira što će u prvom naučiti osnove, jer se uvek treba podsećati i ponavljati kako bi to prešlo u jednu zdravu naviku da bi danas-sutra i kao odrasli ljudi poštovali pravila.