Pred slavu Crkve Svetog Preobraženja Gospodnjeg u gornjem gradu, na konferenciji za novinare koju je Nemanja Rotar, član Gradskog veća grada Pančeva za kulturu i omladinu održao u porti hrama na kojoj su govorili i protojerej i starešina hrama Stojče Cvetkovski i Vesna Potpara arhitekta Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančeva, najavljen je početak radova i sanacija zvonika ovog objekta koji spada u red spomenika kulture od izuzetnog značaja i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije.
U svom obraćanju Nemanja Rotar istakao je:

Ovo je vrlo važan projekat obzirom na to da je ovo spomenik od izuzetnog značaja, pored manastira u Vojlovici, ne samo za naš grad, već i za celu zemlju i bez njega nema našeg identiteta. Zbog toga mi je gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov poverio ovaj zadatak, da predvodim Tim za obnovu Preobraženske crkve koji smo osnovali u Gradskoj upravi. Ovo je nešto što se decenijski polako krnji i urušava, pre svega zvonik. Naša ideja je da ovde pomognemo na više načina, ne samo izdvajanjem sredstava iz budžeta, već i da pokrenemo rešavanje administrativno-pravnih problema oko dozvola, načina rada, a zatim i da kroz razne donatorske konferencije pozovemo ljude dobre volje koji bi uložili sredstva u sanaciju ovog zaista vrednog spomenika koji svedoči o nama, o našem nacionalnom biću i naš je zadatak da sprečimo njegovo propadanje. I ne samo ovog, već svih spomenika ovog grada koji pripadaju svim nacionalnim i verskim zajednicama Pančeva.

Stojče Cvetkovski, protojerej i starešina Crkve Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Pančevu zahvalio se Gradskoj upravi i Zavodu za zaštitu spomenika kulture Pančevo što su shvatili značaj ovog spomenika i što će učestvovati u njegovoj sanaciji i popravci i govorio o značaju i istorijatu Preobraženske crkve.

Preobraženska crkva je podignuta u periodu od 1874. do 1878. godine. Sagrađena je prema planovima mladog beogradskog arhitekte Svetozara Ivačkovića koji je ovim remek-delom, po prvi put, usmerio srpsku crkvenu arhitekturu ka neovizantijskim i neorenesansnim modelima. Ikone je naslikao Uroš Predić dok je ikonostas delo arhitekata Milorada Ruvidića i Branka Tanazevića. Freske i unutrašnju dekoraciju naslikao je slikar Stevan Aleksić.

Vesna Potpara, arhitekta – konzervator iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo objasnila je da su planirani radovi na zameni limenih delova na kupoli zvonika i pozlaćivanje krsta. Za tu namenu obezbeđeno je 2.200.000 dinara a radovi će početi najverovatnije početkom septembra, kada se pribave sve potrebne dozvole i završe administrativni poslovi. Ona je istakla da je od 2008. godine do danas već zamenjen lim na kupoli, kaskadama i apsidama glavnog objekta, rekonstruisan je ikonostas, a potrebno je još da se sanira i fasada cele crkve i zvonika kao i zamena keramo-plastike i ukrasa na spoljnim delovima.