U petak, 28. februara 2020. godine održana je prva – konstitutivna sednica Socijalno-ekonomskog saveta grada Pančeva. Sednicu je otvorio gradonačelnik Saša Pavlov, a zatim su se obratili i socijalni partneri sa nivoa Republike i Pokrajine, predstavnici sindikata i poslodavaca – Milojica Živković, predsedavajući Pokrajinskog Socijalno-ekonomskog saveta, Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, Miloš Simić, potpredsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, kao i predstavnici Unije poslodavaca Srbije i Unije poslodavaca Vojvodine.

Na prvoj sednici izvršena je verifikacija članova i zamenika članova Socijalno-ekonomskog saveta grada Pančeva, izabran je predsedavajući na jednogodišnji period – Milanko Bodiroga, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata grada Pančeva i opština, imenovan je Bojan Petrov dipl. pravnik iz Gradske uprave grada Pančeva za sekretara i donet Poslovnik o radu. Savet je doneo i prvi zaključak o aktivnom učešću ovog tela i posebno Unije poslodavaca u organizaciji ovogodišnjeg Sajma zapošljavanja u Pančevu.

Gradonačelnik Pavlov ocenio je da je formiranje Socijalno-ekonomskog saveta grada Pančeva veoma značajno za socijalni dijalog koji će se voditi između partnera. Posebno je značajno da je sporazum potpisan po prvi put od strane Unije poslodavaca grada Pančeva. Na sednicama će biti razmatrano kako rad lokalne samouprave utiče i na poslodavce i na zaposlene.

– Mislim da će se sadržajno voditi potuno novi, činjenično utemeljen i jako bitan dijalog ove tri strane, koje će međusobno da razmenjuju informacije svako iz svog sektora. To će biti jako bitno za kreiranje i donošenje nekih odluka javne strane odnosno lokalne samouprave – rekao je gradonačelnik Pančeva.

Gradsko veće grada Pančeva, Unija poslodavaca grada Pančeva i predstavnici reprezentativnih sindikata – Saveza samostalnih sindikata, i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“, 16. avgusta 2019. godine, u Pančevu su zaključili Sporazum o osnivanju, delovanju i načinu rada Socijalno-ekonomskog saveta grada Pančeva.

Savet je osnovan i deluje radi ostvarivanja osnovnog cilja uspostavljanja i ostvarivanja demokratskog tripartitnog socijalnog dijaloga o bitnim socijalnim i ekonomskim pitanjima od zajedničkog interesa za učesnike u zaključivanju ovog sporazuma, a posebno:
– razmena mišljenja i informacija i zauzimanje zajedničkih stavova o pitanjima iz nadležnosti organa lokalne samouprave koja utiču na položaj zaposlenih, poslodavaca i građana,
– razvoj i unapređivanje kolektivnog pregovaranja na nivou grada,
– pomoć u uspostavljanju i razvoju bipartitnog socijalnog dijaloga između poslodavaca i sindikata, odnosno zaposlenih,
– praćenje stanja, razmatranje pitanja i zauzimanje zajedničkih stavova u vezi sa politikom zapošljavanja, zaštitom radne i životne sredine, kao i zdravstvene i socijalne zaštite i sigurnosti,
– praćenje, ocenjivanje i davanje mišljenja o uticaju promena cena i visina zarada na položaj zaposlenih i poslodavaca;
– edukacija socijalnih partnera za vođenje demokratskog socijalnog dijaloga,
– preventivno delovanje na rešavanju svih bitnih pitanja između poslodavaca i zaposlenih iz oblasti rada mirnim putem,
– rešavanje eventualnih spornih pitanja između socijalnih partnera, učesnika ovog sporazuma, mirnim putem,
– međusobno informisanje socijalnih partnera o aktuelnim pitanjima rada,
– informisanje javnosti o radu Saveta,
– uspostavljanje saradnje sa drugim lokalnim socijalno-ekonomskim savetima, sa Pokrajinskim socijalno-ekonomskim savetom i Socijalno-ekonomskim savetom Republike Srbije,
– razmatranje drugih pitanja od zajedničkog interesa za učesnike u zaključivanju ovog sporazuma.

Savet ima 12 (dvanaest) članova koje imenuju učesnici Sporazuma i čine ga 4 predstavnika Gradskog veća grada Pančeva, 4 predstavnika Poslodavaca i 4 predstavnika Sindikata.