Na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji za realizaciju projekta „Za lepšu školu“ između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Rotari Distrikt Saveza 2483, uručene su donacije u Gradskoj upravi grada Pančeva, gde je upriličen prijem direktora škola. Reč je o 670 bespilotnih letilica/dronova za učenike petih i šestih razreda, za većinu osnovnih škola u Srbiji, radi učenja programskih jezika skreč i pajton po programu Ministarstva prosvete Global Granta “Dronovi za škole”. Svečanom događaju je prisustvovala i mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za obrazovanje, koja se ovom prilikom zahvalila u ime Grada :

– Danas su direktorima osnovnih škola, kojih ima ukupno 19 na teritoriji grada Pančeva, dodeljeni dronovi. Rotari zajednica poklanja dronove, donira školama. Kao što znate, nauka, tehnologija napreduju, posebno informacione tehnologije i prosto svaka donacija u vidu savremene opreme je dobro došla. Uvedeni su novi programski jezici skreči i pajton za učenike petog i šestog razreda. Upravo će ovi dronovi služiti da te programske jezike, osim iz knjiga, nauče i praktično kroz praktičan rad i kroz direktno programiranje. To je program i Ministarstva prosvete, koje je uvelo nove nastavne programe i ova donacija će imati veliki značaj za našu decu.

Rotari klubovi u Srbiji i Rotari Distrikt 2483, kao savez rotari klubova, više godina unazad posvećuje veliku pažnju đacima, pre svega u oblasti nastave informatike. Na osnovu potpisanog Memoranduma sa Ministarstvom prosvete „Za lepšu školu“ Rotari Distrikt 2483, realizovali su prvi projekat – Global Grant u vrednosti od 153.561 dolara i donirali 600 računara za kabinete informatike u 120 škola iz 50 gradova u Srbiji.

Zorica Jestrević, guverner Distrikta Srbije i Crne Gore izrazila je veliko zadovoljstvo što se za kratak vremenski period već drugi put nalazi u Pančevu:

– Ovaj put se radi o donaciji u osnovnim školama. Uz saglasnost Ministarstva prosvete, odnosno potpisivajući Memorandum o saradnji sa njima, mi smo obezbedili za osnovne škole u Pančevu dronove koji su učilo za peti i šesti razred osnovne škole. Đaci u petom i šestom razredu uče programske jezike skreč i pajton, ali jednostavno nemaju alat, odnosno teoriju nemaju kako da sprovode u praksi, tako da smo se dogovorili da im ovaj put doniramo dronove da bi oni mogli sve ono što su naučili, da primene na tim alatima koje im omogućavamo. Raspodela je 670 dronova za većinu osnovnih škola u Srbiji.

Ove godine realizuju dva projekta – Global Granta iz oblasti informatike.

U saradnji sa Ministarstvom prosvete i Fondom B92 obezbeđena su sredstva od Rotari Fondacije, USAID i velikog broja rotari klubova iz zemlje i inostranstva za nabavku 500 mBot robotića za 100 škola koje su se prijavile za ovaj projekat, a do sada nisu dobile ovu donaciju. Uručenje mBot robotića planirano je za oktobar mesec ove godine. U toku je i projekat Global Grant „Godine uzleta“ u saradnji sa Ministarstvom prosvete, USAID i velikim brojem klubova iz zemlje i inostranstva, donacije IKT opreme i mobilnog nameštaja za vrtiće.

Donacija dronova i IKT opreme za vrtiće započeta je 31. avgusta u Boru, od 1. do 3. septembra u Beogradu, a zatim i u ostalim gradovima Srbije, održan je drugi po redu sastanak sa direktorima i nastavnicima informatike iz Beograda i Pančeva, održan je seminar za vaspitače vrtića koji su dobili mobilni nameštaj i IKT opremu iz Global Granta “Godine uzleta”, dodeljeni su dronovi direktorima i održan seminar za nastavnike škola sa teritorije Beograda i Grocke i cilj je da svi vrtići i škole na početku školske godine dobiju opremu.