На основу потписаног Меморандума о сарадњи за реализацију пројекта „За лепшу школу“ између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Ротари Дистрикт Савеза 2483, уручене су донације у Градској управи града Панчева, где је уприличен пријем директора школа. Реч је о 670 беспилотних летилица/дронова за ученике петих и шестих разреда, за већину основних школа у Србији, ради учења програмских језика скреч и пајтон по програму Министарства просвете Глобал Гранта “Дронови за школе”. Свечаном догађају је присуствовала и мр Татјана Божић, чланица Градског већа града Панчева задужена за образовање, која се овом приликом захвалила у име Града :

– Данас су директорима основних школа, којих има укупно 19 на територији града Панчева, додељени дронови. Ротари заједница поклања дронове, донира школама. Kао што знате, наука, технологија напредују, посебно информационе технологије и просто свака донација у виду савремене опреме је добро дошла. Уведени су нови програмски језици скречи и пајтон за ученике петог и шестог разреда. Управо ће ови дронови служити да те програмске језике, осим из књига, науче и практично кроз практичан рад и кроз директно програмирање. То је програм и Министарства просвете, које је увело нове наставне програме и ова донација ће имати велики значај за нашу децу.

Ротари клубови у Србији и Ротари Дистрикт 2483, као савез ротари клубова, више година уназад посвећује велику пажњу ђацима, пре свега у области наставе информатике. На основу потписаног Меморандума са Министарством просвете „За лепшу школу“ Ротари Дистрикт 2483, реализовали су први пројекат – Глобал Грант у вредности од 153.561 долара и донирали 600 рачунара за кабинете информатике у 120 школа из 50 градова у Србији.

Зорица Јестревић, гувернер Дистрикта Србије и Црне Горе изразила је велико задовољство што се за кратак временски период већ други пут налази у Панчеву:

– Овај пут се ради о донацији у основним школама. Уз сагласност Министарства просвете, односно потписивајући Меморандум о сарадњи са њима, ми смо обезбедили за основне школе у Панчеву дронове који су учило за пети и шести разред основне школе. Ђаци у петом и шестом разреду уче програмске језике скреч и пајтон, али једноставно немају алат, односно теорију немају како да спроводе у пракси, тако да смо се договорили да им овај пут донирамо дронове да би они могли све оно што су научили, да примене на тим алатима које им омогућавамо. Расподела је 670 дронова за већину основних школа у Србији.

Ове године реализују два пројекта – Глобал Гранта из области информатике.

У сарадњи са Министарством просвете и Фондом Б92 обезбеђена су средства од Ротари Фондације, УСАИД и великог броја ротари клубова из земље и иностранства за набавку 500 мБот роботића за 100 школа које су се пријавиле за овај пројекат, а до сада нису добиле ову донацију. Уручење мБот роботића планирано је за октобар месец ове године. У току је и пројекат Глобал Грант „Године узлета“ у сарадњи са Министарством просвете, УСАИД и великим бројем клубова из земље и иностранства, донације ИKТ опреме и мобилног намештаја за вртиће.

Донација дронова и ИKТ опреме за вртиће започета је 31. августа у Бору, од 1. до 3. септембра у Београду, а затим и у осталим градовима Србије, одржан је други по реду састанак са директорима и наставницима информатике из Београда и Панчева, одржан је семинар за васпитаче вртића који су добили мобилни намештај и ИKТ опрему из Глобал Гранта “Године узлета”, додељени су дронови директорима и одржан семинар за наставнике школа са територије Београда и Гроцке и циљ је да сви вртићи и школе на почетку школске године добију опрему.