U utorak, 8. marta 2016. godine, u Gradskoj upravi organizovan je prijem za hor Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, a članove hora dočekali su gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov i član Gradskog veća zadužen za kulturu Milenko Pavlov.

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo osvojilo je prvu nagradu i steklo titulu laureata prvog stepena na XV Međunarodnom festivalu pravoslavnih horova „Kaložska Blagovest”, koje je održano od 23. do 28. februara 2016. godine u beloruskom gradu Grodno.
Pevačko društvo predstavljalo je Srbiju i Srpsku Pravoslavnu Crkvu u konkurenciji 160 pravoslavnih horova, među kojima su se nalazili i najbolji horovi iz Belorusije, Rusije, Ukrajine, Bugarske, Gruzije, Grčke, Poljske, Nemačke i drugih zemalja, a nastupe horova ocenjivao je međunarodni žiri, koji su činili najveći kompozitori današnjice.

Gradonačelnik Saša Pavlov čestitao je horu na izuzetnom uspehu i članicama hora poželeo srećan Osmi mart. Ovom prilikom, hor je izveo i tri kompozicije, među kojim „Dostojno jest“ kompozitora Bondarenka, koji je bio oduševljen njihovim izvođenjem u Rusiji.

Gradonačelnik je izjavio:

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo je zaista brend Pančeva, jer bilo koja ustanova, institucija, sve što postoji tako dugo, kao što postoji ovaj hor, od 1838. godine, i u kontinuitetu neguje prave vrednosti i tradiciju, na jedan živi način čuva kulturnu, duhovnu, muzičku baštinu našeg naroda. Mi treba da budemo srećni što je takav jedan hor osnovan u gradu Pančevu, zato što je zahvaljujući njemu mnogo znamenitih ljudi ne samo iz polja muzike, nego iz svih oblasti društvenog delovanja, prošlo kroz Pančevo, bilo uključeno u rad hora, pevalo u njemu, organizovalo aktivnosti hora. Zbog toga je ovaj hor zaista veliki brend i meni je drago da su ove godine uspeli i osvojili prvo mesto, jer, ako se ne varam, pre četiri godine bili su nadomak osvajanja prvog laureata na ovom prestižnom međunarodnom festivalu u Rusiji.

Gradonačelnik je rekao da je grad Pančevo pružio finansijsku pomoć horu kako bi otišao na ovo takmičenje, jer je samo učešće na tom festivalu veliki uspeh, u tako jakoj konkurenciji, a kamoli osvajanje prve nagrade, i istakao je da je siguran da će Grad Pančevo uvek pomagati hor koliko je u mogućnosti.

Još jedna velika vrednost našeg hora je što on i dalje radi na uzdizanju kulturnih vrednosti samog grada i zato su veoma bitni, i za mene kao gradonačelnika, i za ceo grad. Dani duhovne muzike, kao jedna od najpoznatijih manifestacija, okuplja veliki broj ljudi, jer mi imamo publiku koja uživa u takvoj vrsti izvođenja.

Dirigent hora Vera Carina rekla je:

Veliki je uspeh Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva što je i otišao, kao jedini srpski hor, u Belorusiju, ali, isto tako, i što se vratio sa nagradom. Tek kada smo se vratili, shvatili smo koliko je to veliki uspeh i zahvalni smo Gradskoj upravi, koja nam je novčano pomogla i pokrila nam troškove prevoza, koji su uvek veliki, i nedostatak sredstava je često razlog zašto ne možemo da odemo na mnoge festivale i takmičenja. Takođe sam vrlo zadovoljna i srećna što smo prvi put do sada primljeni u Gradsku upravu, iako nije prvi put da dobijemo prvu nagradu, da pomenem pre dve godine Gran pri u Nišu, koji je međunarodni veliki festival. Time što nam je Uprava pomagala, pokazala je da je prepoznala naš značaj, ali smo počastvovani što smo primljeni u Gradsku upravu ovim povodom. To je veliki podstrek za nas i mislim da će nas na isti način podržati nadalje, a na nama je onaj najteži deo posla, a to je da dokažemo da mi to zaslužujemo.