Grad Pančevo i Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu, Novi Sad, organizovali su u sredu, 9. marta 2016. godine, u Maloj sali Gradske uprave stručni skup „Eksterni monitoring i evaluacija lokalnih usluga socijalne zaštite u gradu Pančevu – iskustva i naučene lekcije“, na kom su prezentovani rezultati Programa monitoringa i evaluacije nad lokalnim pružaocima usluga socijalne zaštite u gradu Pančevu.

Zakon o socijalnoj zaštiti RS od 2011. godine izričito definiše obavezu da je onaj ko ugovara i obezbeđuje usluge socijalne zaštite dužan da organizuje eksterni monitoring i evaluaciju kako bi korisnici imali što kvalitetnije usluge, ali i svi stručni radnici koji rade na pružanju usluga, stručnu podršku.

Grad Pančevo je 2015. godine prvi put sproveo Konkurs za izbor organizacije/ustanove za monitoring i evaluaciju lokalnih usluga socijalne zaštite, nakon čega je sveobuhvatnu analizu nivoa ostvarenosti standarda svake pojedinačne usluge u gradu Pančevu uradio Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu.

Ovo je jedinstveni primer u Srbiji, s obzirom na to da, od kada postoje usluge, na lokalnom nivou niko nije vršio stručni nadzor, niti monitoring, a još manje evaluaciju.

Članica Gradskog veća zadužena za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike Suzana Jovanović izjavila je:

S obzirom da ovo ranije nije bila praksa i da su postojala lutanja kada su u pitanju lokalne usluge socijalne zaštite, mi smo prošle godine prvi put definisali kroz konkurs koje sve usluge imamo, ko su pružaoci i zatražili ponuđača koji će da uradi taj posao. Prihvatili smo projekat Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu i oni su tokom cele godine uradili monitoring svih usluga koje imamo u gradu. S obzirom da se ovako nešto radi prvi put, i oni su bili motivisani i osim monitoringa imali su i ciklus obuka i raznih programa podrške za zaposlene kod pružaoca usluga. Danas ćemo dobiti detaljni završni izveštaj, sa analizom i preporukama, a na tu temu uskoro će biti održana nacionalna konferencija.

Suzana Jovanović rekla je da su kolege vrlo brzo uvidele da ovaj proces, osim brige o korisniku i o kvalitetu usluge, predstavlja deo podrške zaposlenima, koji rade jedan zahtevan posao u teškim uslovima, zbog čega zaslužuju priznanje i svaki vid dodatne podrške.

Članica Veća rekla je da je Konkurs za izbor organizacije/ustanove za monitoring i evaluaciju lokalnih usluga socijalne zaštite za 2016. godinu u pripremi i da je Grad u mogućnosti da započne ciklus u kome će svaki pružalac usluga biti pod nadzorom na dve do tri godine.

Savetnica za socijalnu zaštitu iz Pokrajinskog zavoda za socijalnu zaštitu Tatijana Grnčarski izjavila je:

Značaj današnje konferencije je u tome da prikažemo svoja iskustva, da pokažemo kako su radili pružaoci usluga na lokalu i da na neki način promovišemo monitoring i evaluaciju za ostale lokalne sredine, jer da bi se unapredio kvalitet rada u lokalnim uslugama, mi moramo da pratimo taj rad. Kada lokalna zajednica opredeljuje određena sredstva, veoma je važno ispratiti kako se ona ulažu i da li je odgovoreno na potrebe građana. Grad Pančevo je jako lepo prepoznao potrebe svojih građana, ali nije suština samo u tome, nego unapređivati te usluge, njihov kvalitet, efikasnost i, posebno, ispitivati zadovoljstvo korisnika. Mi svi jesmo tu zbog korisnika, zbog njihovih potreba i samo ovaj kontinuirano rađen monitoring i evaluacija, mogu da daju dugoročne rezultate, prateći strateške pravce lokalnih samouprava.