U okviru programa „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine – druga faza“, koji je podržan od strane Švajcarske vlade, a sprovodi ga Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP), Grad Pančevo tj. Skupština grada Pančeva, ušla je u pilot projekat razvoja i primene softvera za uvođenje elektronskog parlamenta. E-parlament predstavlja sveobuhvatan sistem za unapređenje rada lokalne skupštine. Softver je finaliziran i predstavljen na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi grada Pančeva u sredu, 10. oktobra 2018. godine, na kojoj su govorili zamenica stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih nacija za razvoj Steliana Nedera, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i predsednik Skupštine grada Tigran Kiš. Novinarima je predstavljen rad u proteklom periodu, nov softver i njegove koristi za odbornike i građane.

UNDP podržava parlamentarni razvoj u više od 70 zemalja. Portfolio „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu – druga faza“ je podržan od strane Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i odgovara na potrebe Narodne skupštine Republike Srbije i određenog broja lokalnih skupština kako bi unapredio prvenstveno njivovu predstavničku, nadzornu, ali i druge funkcije. Cilj je da se narodni poslanici i lokalne skupštine približe svom biračkom telu i ojačaju njihove uloge na nacionalnom i lokalnom nivou.

Jedna od aktivnosti usmerenih ka ostvarenju pomenutih ciljeva jeste pilotiranje sistema e-parlamenta i sastoji se od dva glavna dela – sistema upravljanja dokumentima i sistema upravljanja sednicama.

Elektronski parlament sastoji se od sistema za upravljanje parlamentarnom dokumentacijom koji je osmišljen sa ciljem efikasnijeg parlamenta, poboljšanja kvaliteta informacija i boljeg upravljanja u sve većim razmerama i složenosti parlamentarnog rada.

Postoje četiri glavne prednosti elektronskih sistema upravljanja dokumentima: ušteda novca, konzistentnost postupaka, lakši pristup i povećana sigurnost. Sistemi za upravljanje dokumentima smanjuju troškove eliminišući potrebu za štampanjem, transportom i čuvanjem papirnih dokumenata i znatno smanjuju vreme potrebno za pronalaženje relevantnih dokumenata. Sistem upravljanja skupštinskom sednicom, takođe deo sistema e-parlamenta, dizajniran je tako da poboljša efikasnost plenarnih sednica i sednica odbora automatizacijom procesa. Sistem za upravljanje sednicama povećava transparentnost integracijom sa audio/video infrastrukturom u skupštinskoj sali i objavljivanjem parlamentarnih podataka i dokumenata u otvorenim formatima.Grad Pančevo je pilot lokalna samouprava u kojoj će biti implementiran sistem „ePSLA“.