Na predlog gradonačelnika Pavla Radanova, koji je podržalo Gradsko veće, u sredu će biti održana hitna sednica Skupštine grada. Jedina tačka dnevnog reda biće smanjenje stope poreza na poljoprivredno zemljište sa sadašnjih 0,3 na 0,15 odsto u 2015. godini. Ovo je dogovoreno na danas održanom kolegijumu, na sednici Gradskog veća, kojoj je prisustvovao i predsednik Skupštine Filip Mitrović, potvrdio je za TV Pančevo gradonačelnik Pavle Radanov.

U obrazloženju predložene poreske mere gradonačelnik Pavle Radanov je za TV Pančevo i pre prihvatanja njegovog predloga konstatovao da su vlasnici poljoprivrednog zemljišta u građevinskom rejonu u pravu.

Građani Pančeva i naseljenih mesta su potpuno u pravu kada su pre nekoliko dana iskazali zabrinutost zbog visine poreza koji im je stigao na poljoprivredno zemljište u građevinskom rejonu. Između 2008. i 2012. godine mesne zajednice po naseljenim mestima, želeći da prošire gradsko građevinsko zemljište, podnele su plan Skupštini Grada Pančeva i urbanistima, na osnovu kog je prošireno gradsko građevinsko zemljište, u želji da možda u budućnosti na tom zemljištu dođe do izgradnje industrijskih, poljoprivrednih objekata, hala, prerađivačke proizvodnje, što je bio, pretpostavljam, cilj. Došli smo do toga da je u maju 2013. godine donet Zakon o porezu, koji je stupio na snagu u januaru 2014, i zbog toga smo sada u ovom problemu, objasnio je gradonačelnik Pavle Radanov.

Radanov je iskoristio priliku da podseti da je 0,3 odsto poreska stopa na poljoprivredno zemljište već duže vreme važeća. Kako tvrdi, ta stopa važi širom Srbije.
– Imaćemo smanjene prihode u budžetu, ali nedopustivo je da građani zbog ovakve situacije plaćaju astronomske cifre što se tiče poreza na poljoprivredno zemljište. To znači da će građani koji imaju poljoprivredno zemljište u 2015. godini plaćati duplo manji porez u odnosu na 2014. godinu, izričit je Radanov.

Radanov je istakao da Grad Pančevo nema zakonske mogućnosti da smanji poreska rešenja za 2014. godinu, ali postoji mogućnost da obveznici sami to pokušaju da razreše.

– Drugostepenom organu, Republičkoj poreskoj upravi, treba da podnesu žalbu da se umanji iznos poreza koji su dobili. Moram da naglasim da je izdato oko 11.005 rešenja, a da je do sada drugostepenom organu podneto samo 70 žalbi. I građani moraju da prate. Ukoliko hoće da se žale, ne mogu to da rade samo putem sredstava javnog informisanja, nego postoji put, postoje organi i adrese gde mogu da upute žalbe, preporučio je Pavle Radanov.

Planirani prihod od ovog poreza je 84 miliona dinara, izneo je Radanov podatak Poreske uprave.
Prepolovljeni porez na poljoprivredno zemljište građanima kojima njive ostaju u građevinskim rejonima nije trajno rešenje, a ponovo bi u poljoprivredni rejon moglo da dospe samo promenom planova.
– Moraju da se obrate, da krene inicijativa iz mesnih zajednica po naseljenim mestima. Istim putem kojim su i proširili gradsko građevinsko zemljište da se vrati na poljoprivredno zemljište. Znam da postoje razne interesne grupe. Neko želi da od svog poljoprivrednog zemljišta napravi građevinsko, ali to je već drugo pitanje. Moj savet je da na nivou mesnih zajednica donesu jasnu odluku i Gradu saopšte šta hoće, precizirao je Pavle Radanov.
Iako je i na temu smanjenja poreza za sredu po podne na javni protest građane pozvala opoziciona Liga socijaldemokrata Vojvodine, Radanov ističe da se mera po hitnom postupku donosi isključivo zbog građana.

– Hoću samo da naglasim da mi ne reagujemo ni na kakve političke pritiske koji su poslednjih dana evidentni od opozicionih stranaka, zaključio je Radanov.
Novom merom gradska vlast će zbog nezadovoljstva poljoprivrednika čije su njive pre par godina dobile status građevinskog zemljišta izaći u susret ne samo njima već svim vlasnicima poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Pančeva.

Izvor: TV Pančevo