U petak, 25. novembra 2016. godine, u Maloj sali Gradske uprave održana je konferencija povodom pet godina postojanja i rada Sigurne kuće Pančevo i obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, na kojoj je zaključen Sporazum o saradnji u sprovođenju zaštite žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima na području grada Pančeva.

O borbi protiv nasilja nad ženama i uopšte nasilja u porodici, ne treba da pričamo samo danas kad potpisujemo ovaj sporazum ili danas kada obeležavamo ovaj međunarodno značajan dan, treba da o tome pričamo i protiv toga se borimo svaki dan, jer se nasiljem u porodici i nasiljem nad ženama uništava jedna zajednica, degradira porodica, a porodica je osnovni stub razvoja našeg društva, poručio je gradonačelnik, istakavši da je borba protiv nasilja u porodici jedan od prioriteta lokalne samouprave.

Gradonačelnik je naglasio značaj i doprinos ove ustanove i svih potpisnika sporazuma – ustanova, institucija i organizacija na teritoriji grada Pančeva, u borbi protiv nasilja nad ženama, kako u svom delokrugu rada, tako i u njihovom zajedničkom, koordinisanom delovanju, a nakon potpisivanja sporazuma, ti rezultati biće izraženiji i veći, očekuje Pavlov.

Siguran sam da ćemo i u narednom periodu, i nakon potpisivanja ovog sporazuma, pokazati da jedan jak i dobro organizovan društveni sistem može da se bori protiv ove društveno negativne pojave, a na takav način ćemo našim ženama, siguran sam, još jednom dati jasan znak da nisu same u ovoj borbi, rekao je gradonačelnik.

O Sigurnoj kući i važnosti koju ovaj dan ima za prihvatilište i za zajednicu, govorila je rukovoditeljka Sigurne kuće Jasna Vujičić, dok je stručna radnica u Sigurnoj kući Dragana Jeminović predstavila statističke podatke i detaljnije govorila o funkcionisanju ove ustanove.

I pre pet godina, kao i danas, nasilje je aktuelan problem, ali danas, možda više nego ranije, borimo se protiv toga svim raspoloživim sredstvima, rekla je Jasna Vujičić i dodala da su potpisnici sporazuma pomogli da se razvije nova usluga socijalne zaštite.

Pre pet godina počeli smo sa malim resursima, počeli smo da učimo i sazrevamo i da se trudimo da stvorimo mrežu podrške koja će na iskren način pomoći ženama koje su u problemu nasilja, a nikako ne smemo da zaboravimo da uz žene idu i deca.

O tome da u ovoj borbi ne možemo sami ukazuje i taj momenat da smo još 2012. potpisali sporazum, gde je grad Pančevo bio preteča u odnosu na sve ostale, ali je u skladu sa zakonskim promenama, bilo neophodno da danas tu vrstu sporazuma ponovo potpišemo i da se ponovo podsetimo i ukažemo šta su to naše obaveze, izjavila je Vujičić.

Nakon predstavljanja rada Sigurne kuće, zaključen je Sporazum o saradnji između Centra za socijalni rad „Solidarnost“ Pančevo, Grada Pančeva, Policijske uprave Pančevo,Opšte bolnice Pančevo, Doma zdravlja Pančevo, Aktiva direktora osnovnih škola, Aktiva direktora srednjih škola, Predškolske ustanove „Dečija radost“, Osnovnog suda u Pančevu, Prekršajnog suda u Pančevu i Osnovnog Javnog tužilaštva Pančeva.

Prisutni su, potom, imali priliku da pogledaju izložbu nakita Jelene Gajić, nekadašnje korisnice Sigurne kuće i korisnice subvencije za samozapošljavanje Grada Pančeva u 2016. godini.

Sigurna kuća u Pančevu zbrinjava žene sa i bez dece iz Južnobanatskog regiona i poseduje licencu za rad. SOS telefon Sigurne kuće 0800/ 100 113. Poziv je besplatan.