U okviru posete polaznika Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane, gradonačelnik Saša Pavlov održao je oficirima u utorak, 8. decembra 2015. godine, predavanje o gradu Pančevu u Maloj sali Gradske uprave.

Tom prilikom, prisutni su odgledali promotivni film o Pančevu, nakon čega je gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov polaznicima poželeo dobrodošlicu i upoznao ih sa opštim podacima i zanimljivostima o gradu, uz osvrt na vojnu ulogu i značaj Pančeva kroz istoriju.

– Nama je izuzetno drago da možemo da prezentujemo grad Pančevo i da možda kroz tu prezentaciju kod ovde prisutnih pobudimo želju da ponovo dođu i obiđu sve ono što bi trebalo u ovom gradu da se vidi. S druge strane, ovo stvara i razvija jedan dobar odnos koji imamo sa Vojskom Republike Srbije, koji je veoma značajan po svim pitanjima. Mi uvek pomažemo onoliko koliko je do lokalne samouprave, a mnogo i oni nama pomažu, pogotovo u nekim kriznim periodima, izjavio je gradonačelnik.

Pukovnik Dragomir Đurić, profesor vojnih veština, nastavnik Katedre menadžmenta, i pukovnik Marko Zelenović, načelnik Generalštabnog usavršavanja, zahvalili su se u ime Vojne akademije gradu Pančevu i gradonačelniku na gostoprimstvu i izrazili želju za nastavkom uspešne saradnje sa lokalnom samoupravom.

Pukovnik Đurić predstavio je 59. klasu Generalštabnog usavršavanja, koju pohađa 33 oficira, od kojih je 27 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i šest polaznika iz stranih OS (dva državljana Republike Makedonije, tri državljana Bosne i Hercegovine i jedan državljanin Alžira).

Generalštabno usavršavanje u okviru Škole nacionalne odbrane u Vojnoj akademiji predstavlja treći nivo usavršavanja nakon završenih osnovnih studija oficira iz Ministarstva odbrane Republike Srbije i Vojske Srbije, kao i oficira iz OS stranih zemalja. U Pančevu se krajem svake godine organizuje obuka za oficire, koja osim stručnog dela obuhvata i posetu lokalnoj samoupravi i nekim ustanovama kulture.