U sredu, 12. oktobra 2016. godine u Narodnom muzeju Pančevo održana je konferencija za novinare povodom snimanja filma o Petru Kočiću „Slepi putnik na brodu ludaka“.

Scenario za ovaj dvodelni televizijski film u produkciji RTS-a i u režiji Gorana Markovića napisao je pančevački književnik, dobitnik Andrićeve nagrade za 2015. godinu, Vule Žurić.

Današnjem snimanju prisustvovali su i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu Nemanja Rotar.

Gradonačelnik Saša Pavlov filmskoj ekipi poželeo je dobrodošlicu, kao i da se u Pančevu osećaju kao domaćini i rekao da im Grad stoji na raspolaganju za sve što im je potrebno i za ovaj i za buduće projekte.

Grad Pančevo je poznat kao filmski grad i drago mi je da tu medalju dobija i potvrđuje u kontinuitetu, ne samo zbog filmova koji su snimani ranije, 1956. godine, kada je snimljen prvi film u Pančevu, nego jer je ovo jedan način brendiranja grada, što je nama jako bitno, pogotovo kada su ovako dobar reditelj i filmska ekipa naši gosti.

Reditelj Goran Marković rekao je da je radnja smeštena u prošlost, kada su, te 1916. godine, vojska i vlada bile van zemlje, te da je duševna bolnica na Guberevcu u Beogradu bila poslednja slobodna teritorija.

Mi smo hteli da od tog jednog paradoksa napravimo jednu priču koja ne bi bila samo priča o Petru Kočiću, nego i o lekarima i o malim ljudima i o bolesnicima, koji su na neki način svi postali junaci tog poslednjeg bastiona, rekao je Marković.

Reditelj je pohvalio atmosferu, stručnost, entuzijazam i požrtvovanost saradnika i glumaca i rekao da su zajedno pokušali da priči udahnu život i da, uz humor i ne samo biografske podatke, ona bude više od biografskog prikaza.

Vule Žurić rekao je da mu je ovo prvi scenario za televiziju, jer je do sada uglavnom pisao scenarija za radio i istakao da mu je drago što se snimanje odvija upravo u Pančevu i u tako odličnom sastavu.

Prema rečima odgovornog urednika Redakcije dramskog i domaćeg serijskog programa RTS-a Marka Novakovića, ovo je druga nedelja snimanja, koje bi trebalo da traje do početka novembra meseca, nakon čega će uslediti postprodukcija.