Brose je postavio kamen temeljac povodom početka izgradnje postrojenja na novoj lokaciji za razvoj i proizvodnju u Srbiji, u Pančevu, u petak, 6. marta 2020. godine. U svečanoj ceremoniji polaganja kamena temeljca, simbolično obeleženom punjenjem vremenske kapsule, učestvovali su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući Brose Grupe Mihael Stošek, izvršni potpredsednik za poslovanje Brose grupe Tomas Špangler, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ambasador Nemačke Tomas Šib, Simone Simon potpredsednica za planiranje iz Brose Grupe i Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Prisutni su bili gosti iz politike, biznisa i medija. Počevši od leta 2021. Brose će pokrenuti serijsku proizvodnju pogona i elektronike za hlađenje na lokaciji od 220.000 kvadratnih metara u Pančevu kod Beograda.

– Brose grupa opskrbljuje automobilsku industriju sa oko 200 miliona električnih motora i komponenti svake godine. Odgovaramo na sve veću međunarodnu potražnju za našim proizvodima širenjem naše globalne razvojne i proizvodne mreže, jačajući našu konkurentna prednost – objasnio je Tomas Spangler, izvršni potpredsednik Operacija Brose Grupe.

Pančevo je prva lokacija Brose u Srbiji i deveta fabrika električnih pogona širom sveta. Proizvođač automobila takođe osniva razvojni centar i proizvodno postrojenje za proizvodnju elektronike.

Oko 60.000 kvadratnih metara prostora za razvoj i administraciju biće stvoren tokom prve faze izgradnje u Pančevu. Projekat je predviđen za završetak u proleće. Akcionari su već odobrili 120 miliona evra za ulaganje u novu lokaciju Brose. Kompanija se takmiči za narudžbine za električne motore i pogone, kao i u proizvodnji elektronike, kako bi se stvorio obim prometa 440 miliona evra u Srbiji do 2025. Takođe će stvoriti do 1.100 radnih mesta u sektoru razvoja, prodaje, nabavki i proizvodnje.

– Investicije u istočnoevropske lokacije, sastavni su deo našeg globalnog programa „Brose Budućnost“, koji smo implementirali da bismo smanjili troškove i poboljšali našu inovativnu snagu. Ovo će nam pomoći da osiguramo da Brose ostane na putu ekspanzije i uspeha koji napreduje – naglasio je Mihael Stošek, predsednik Brose Grupe.

Brose je doneo odluku da gradi u Srbiji i Pančevu na osnovu analize lokacija širom Evrope. Industrijski grad je poznat po velikom potencijalu za privlačenje kvalifikovanih stručnjaka. U blizini Beograda nalazi se nekoliko renomiranih univerziteta. Posebno će biti potrebni programeri softvera i hardvera, zajedno sa sistemima i projektnim inženjerima na novoj lokaciji – kao i rukovodioci i zaposlenici u proizvodnji, logistici, kontroli i HR podršci.

– Osnivanjem Brose-a uspeli smo da privučemo inovativan i dugoročno orijentisan porodični posao u Srbiju. Zadovoljstvo mi je što proizvođač automobila stvara privlačne poslove i jača ekonomiju u Pančevu i Srbiji – objasnio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Našli smo da su srpska vlada i vlasti posebno konstruktivni partneri. U ime akcionara i upravnog odbora Grupe Brose, hteo bih da im se zahvalim na njihovom profesionalnom radu i brzim odlukama – rekao je Tomas Špangler, nastavljajući: Intenziviraćemo kontakt sa univerzitetima u narednim nedeljama.