Бросе је поставио камен темељац поводом почетка изградње постројења на новој локацији за развој и производњу у Србији, у Панчеву, у петак, 6. марта 2020. године. У свечаној церемонији полагања камена темељца, симболично обележеном пуњењем временске капсуле, учествовали су председник Републике Србије Александар Вучић, председавајући Бросе Групе Михаел Стошек, извршни потпредседник за пословање Бросе групе Томас Шпанглер, председник Покрајинске владе Игор Мировић, амбасадор Немачке Томас Шиб, Симоне Симон потпредседница за планирање из Бросе Групе и Саша Павлов, градоначелник Панчева.

Присутни су били гости из политике, бизниса и медија. Почевши од лета 2021. Бросе ће покренути серијску производњу погона и електронике за хлађење на локацији од 220.000 квадратних метара у Панчеву код Београда.

– Бросе група опскрбљује аутомобилску индустрију са око 200 милиона електричних мотора и компоненти сваке године. Одговарамо на све већу међународну потражњу за нашим производима ширењем наше глобалне развојне и производне мреже, јачајући нашу конкурентна предност – објаснио је Томас Спанглер, извршни потпредседник Операција Бросе Групе.

Панчево је прва локација Бросе у Србији и девета фабрика електричних погона широм света. Произвођач аутомобила такође оснива развојни центар и производно постројење за производњу електронике.

Око 60.000 квадратних метара простора за развој и администрацију биће створен током прве фазе изградње у Панчеву. Пројекат је предвиђен за завршетак у пролеће. Акционари су већ одобрили 120 милиона евра за улагање у нову локацију Бросе. Компанија се такмичи за наруџбине за електричне моторе и погоне, као и у производњи електронике, како би се створио обим промета 440 милиона евра у Србији до 2025. Такође ће створити до 1.100 радних места у сектору развоја, продаје, набавки и производње.

– Инвестиције у источноевропске локације, саставни су део нашег глобалног програма „Бросе Будућност“, који смо имплементирали да бисмо смањили трошкове и побољшали нашу иновативну снагу. Ово ће нам помоћи да осигурамо да Бросе остане на путу експанзије и успеха који напредује – нагласио је Михаел Стошек, председник Бросе Групе.

Бросе је донео одлуку да гради у Србији и Панчеву на основу анализе локација широм Европе. Индустријски град је познат по великом потенцијалу за привлачење квалификованих стручњака. У близини Београда налази се неколико реномираних универзитета. Посебно ће бити потребни програмери софтвера и хардвера, заједно са системима и пројектним инжењерима на новој локацији – као и руководиоци и запосленици у производњи, логистици, контроли и HR подршци.

– Оснивањем Бросе-а успели смо да привучемо иновативан и дугорочно оријентисан породични посао у Србију. Задовољство ми је што произвођач аутомобила ствара привлачне послове и јача економију у Панчеву и Србији – објаснио је председник Србије Александар Вучић.

– Нашли смо да су српска влада и власти посебно конструктивни партнери. У име акционара и управног одбора Групе Бросе, хтео бих да им се захвалим на њиховом професионалном раду и брзим одлукама – рекао је Томас Шпанглер, настављајући: Интензивираћемо контакт са универзитетима у наредним недељама.