POČINJE DRUGI KRUG PODRŠKE PROJEKTA RELOF2

GRAD PANČEVO I OPŠTINE ALIBUNAR I OPOVO PRVE POTPISALE MoS

Grad Pančevo i opštine Alibunar i Opovo prve su od ukupno 48 lokalnih samouprava koje su sa Švajcarskim sekretarijatom za ekonomske poslove i Projektom Reforma lokalnih finansija II u Srbiji (RELOF2) potpisale Memorandum o saradnji kojim se obezbeđuje stručna podrška u uspostavljanju ili unapređenju finansijskog upravljanja i kontrole. Cilj je unapređenje načina planiranja, raspodele i kontrole trošenja budžetskih sredstava, bolje pružanje usluga građanima i veća transparentnost u radu lokalnih uprava.

Ana Jolović, direktorka Projekta RELOF2, rekla je da očekuje da će se zajedničkim radom Projekta i lokalnih uprava u naredne dve godine unaprediti upravljanje lokalnim javnim finansijama. „Želimo da unapredimo način upravljanja lokalnim javnim finansijama naših partnera do onoga što je naš moto – Upravljamo da imamo – i time pomognemo da Srbija napravi korak napred ka svojim građanima i ka Evropskoj uniji“, rekla je direktorka Projekta na svečanom potpisivanju Memoranduma o saradnji u Pančevu.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović izrazio je zahvalnost donatorima i istakao značaj projekta, posebno uzimajući u obzir to da se za projekat prijavilo duplo više lokalnih samouprava nego što je planirano. Grad Pančevo sa partnerskim opštinama Opovo i Alibunar, jedini je grad u AP Vojvodini koji je izabran za učešće u komponenti – finansijsko upravljanje i kontrola (FUK). Kroz ekspertsku analizu i razvijanje alata za upravljanje, Gradska uprava će ojačati kapacitete za finansijsko upravljanje i efikasno korišćenje svih resursa, radi poboljšanja rada i usluga.

Predsednik opštine Opovo Miloš Markov iskazao je zadovoljstvo što je ova opština deo RELOF2. „Ono što mi vidimo kao benefit koji Projekat donosi jeste transparentnost finasnija prema našim građanima, kao jedan vid odgovornosti lokalne samouprave. S druge strane unapređujemo kapacitete zaposlenih u lokalnoj samoupravi“.

Ivica Rosić, načelnik za privredu, javne službe i razvoj opštine Alibunar, kaže da je cilj ove opštine da unapredi sistem finansijskog upravljanja i kontrole, koji je prethodnom krugu podrške razvijen zajedno sa Projektom RELOF2, kako bi u praksi imali još više koristi od ovakvog načina upravljanja.

Ove promene u radu lokalnih uprava su aktivnosti u okviru reforme lokalnih javnih finansija i zakonska su obaveza za sve korisnike javnih sredstava. One omogućavaju da se dosadašnji fokus širi sa, isključivog praćenja namenskog i zakonitog trošenja sredstava, na upravljanje bazirano i usmereno na ostvarivanje ciljeva i rezultata.

Pored osnovnog cilja, Projekat RELOF2 podstiče i promoviše međuopštnsku saradnju, kako bi lokalne samouprave sa više kapaciteta pružale podršku manjima. Lokalne samouprave koje su partneri RELOF2: Pančevo, Alibunar, Opovo, Kragujevac, Topola, Batočina, Lapovo, Aranđelovac, Vladičin Han, Bosilegrad, Surdulica, Nova Varoš, Prijepolje, Sjenica, Pirot, Bela Palanka, Babušnica, Dimitrovgrad, Aleksinac, Varvarin, Medveđa, Zrenjanin, Žitište, Sečanj, Tutin, Novi Pazar, Raška, Trstenik, Vrnjačka Banja, Sokobanja, Ražanj, Bečej, Žabalj, Ada, Čoka, Bač, Odžaci, Bački Petrovac, Bogatić, Ljubovija, Mali Zvornik, Osečina, Lajkovac, Sremska Mitrovica, Šid, Užice, Paraćin i Knjaževac.

Tokom narednih nedelja, Memorandum o saradnji biće potpisan i sa ostalim lokalnim samoupravama koje su partneri Projekta.

Više o projektu na http://www.lokalnefinansije.rs/, kontakt press@lokalnefinansije.rs