У холу Градске управе града Панчева, данас је свечано отворена заједничка изложба поводом Јубилара – 180 година непрекидног рада и постојања Панчевачког српског црквеног певачког друштва и 15 година Дечијег хора ПСЦПД-а и 70 година Културно уметничког друштва НИС РНП „Станко Пауновић“.

Део изложбе о раду и историјату Панчевачког српског црквеног певачког друштва представиo je аутор Милан Јакшић, а изложбу „Јелек“ из збирке КУД-а „Станко Пауновић“ и манифестацију „Етно глас“ представио је Дејан Трифуновић. Изложбу је свечано отворио градоначелник Панчева Саша Павлов.

– Град Панчево је познат по томе да негује и настоји да очува културно, друштвено, а самим тим и црквено наслеђе кроз историју. О томе сведочи и то да је Панчевачко српско црквено певачко друштво било први потписник оснивачке повеље, као најстарије Друштво, а да данас то исто друштво слави 180 година постојања. Хвала вам у име свих грађанки и грађана Панчева што нас на велелепан начин представљате, како у земљи, тако и у иностранству на фестивалима, концертима, такмичењима и сусретима хорова. Празник града Панчева традиционално обогати и увелича међународни фестивал „Панчевачки дани духовне музике“, који већ 21. годину постоји, и који данас започиње овом изложбом. Исто то можемо рећи и за КУД „Станко Пауновић“ који нас на најлепши начин представља и проноси име Панчева на смотрама и такмичењима како у земљи, тако и у иностранству, како кроз неговање фолклорне играчке и певачке традиције, тако и кроз изложбе и уметничке радионице, радионице народних певања у духу очувања традиције и кроз фестивал ЕТНО-ГЛАС, истакао је градоначелник Саша Павлов. Посебно ме радује када видим, кроз рад Дечијег хора и дечијих ансамбала, да у нашој деци имамо наследнике и чуваре наше културе и традиције.

Отварање изложбе увеличали су чланови Дечијег хора Панчевачког српског црквеног певачког друштва који су извели композиције „Достојно јест“ и „Славите Господа“ и чланови Дечијег тамбурашког оркестра КУД-а „Станко Пауновић“, који су извели сплет народних игара из Баната.