Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva je svečano otvorio manifestaciju „Uskršnji bazar“ koju organizuje Udruženje žena „Pančevke – Gornji Grad“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Pančeva, uz podršku Grada Pančeva.

„I ove godina mi je pripala čast da otvorim tradicionalnu manifestaciju „Uskršnji bazar“, koja je organizovana po sedmi put u našem gradu. Više od 20 udruženja žena iz Pančeva i okoline, i preko 30 samostalnih izlagača iz celog južnog Banata su došli da uveličaju ovu divnu manifestaciju i pokažu svoje umeće i rad. „Uskršnji bazar“ promoviše običaje koji su u vezi sa najvećim praznikom i kulturu naše bogate multikulturalne sredine, koja je sinonim naše lokalne zajednice na koju smo ponosni. Rukotvorine ovih vrednih žena čuvaju od zaborava i stare zanate. Zahvalan sam vam na svemu što činite za naš grad, jer čuvajući kulturu i tradiciju svih naroda koji žive na ovim prostorima od zaborava, gradimo temelj za bolju budućnost. Preko 200 učesnika u ovogodišnjem programu potvrđuje značaj ove manifestacije, zato uživajte u narednim danima u kulturno-umetničkom programu koja su za vas organizovale „Pančevke“. Pozivam sve sugrađanke i sugrađane da dođu na „Uskršnji bazar“ i da uzmu učešće u zanimljivim radionicama i predavanjima koja će se održati u sklopu ove manifestacije“, rekao je gradonačelnik Stevanović tom prilikom i poželeo sugrađanima da Uskršnje praznike provedu u dobrom zdravlju sa svojim najmilijima.

U programu otvaranja „Uskršnjeg bazara” učestvovala su kulturno-umetnička društva „Čigra“, „Vasil Hadžimanov“ i „Stanko Paunović – NIS RNP“, deca iz vrtića „Bubamara“ i učenici Muzičke škole „Jovan Bandur“.

Snežana Marjanov, predsednica Udruženje žena „Pančevke – Gornji Grad“ i organizator manifestacije „Uskršnji bazar“ je istakla da su ove godine  izlagači došli iz cele Srbije i pozvala posetioce da dođu i da se kroz muziku, pesmu, igru, radionice i takmičenja upoznaju sa raznim običajima, kulturom i tradicijom svih naroda koji žive na ovim prostorima, kao i da vide rukotvorine vrednih žena i stare zanate celog Južnog Banata.

Branislav Gligorić, predsednik Saveta Mesne zajednice „Gornji grad“, najavio je da će u subotu, 27. aprila od 11 sati, u porti Preobraženjskog hrama biti održana dečja Vaskršnja radionica, kao i da su nagrade spremne za takmičare.

„Uskršnji bazar“ će trajati do 28. aprila 2024. godine, na Korzou ispred Kulturnog centra Pančevo.