Александар Стевановић, градоначелник Панчева је свечано отворио манифестацију „Ускршњи базар“ коју организује Удружење жена „Панчевке – Горњи Град“ у сарадњи са Туристичком организацијом града Панчева, уз подршку Града Панчева.

„И ове година ми је припала част да отворим традиционалну манифестацију „Ускршњи базар“, која је организована по седми пут у нашем граду. Више од 20 удружења жена из Панчева и околине, и преко 30 самосталних излагача из целог јужног Баната су дошли да увеличају ову дивну манифестацију и покажу своје умеће и рад. „Ускршњи базар“ промовише обичаје који су у вези са највећим празником и културу наше богате мултикултуралне средине, која је синоним наше локалне заједнице на коју смо поносни. Рукотворине ових вредних жена чувају од заборава и старе занате. Захвалан сам вам на свему што чините за наш град, јер чувајући културу и традицију свих народа који живе на овим просторима од заборава, градимо темељ за бољу будућност. Преко 200 учесника у овогодишњем програму потврђује значај ове манифестације, зато уживајте у наредним данима у културно-уметничком програму која су за вас организовале „Панчевке“. Позивам све суграђанке и суграђане да дођу на „Ускршњи базар“ и да узму учешће у занимљивим радионицама и предавањима која ће се одржати у склопу ове манифестације“, рекао је градоначелник Стевановић том приликом и пожелео суграђанима да Ускршње празнике проведу у добром здрављу са својим најмилијима.

У програму отварања „Ускршњег базара” учествовала су културно-уметничка друштва „Чигра“, „Васил Хаџиманов“ и „Станко Пауновић – НИС РНП“, деца из вртића „Бубамара“ и ученици Музичке школе „Јован Бандур“.

Снежана Марјанов, председница Удружење жена „Панчевке – Горњи Град“ и организатор манифестације „Ускршњи базар“ је истакла да су ове године  излагачи дошли из целе Србије и позвала посетиоце да дођу и да се кроз музику, песму, игру, радионице и такмичења упознају са разним обичајима, културом и традицијом свих народа који живе на овим просторима, као и да виде рукотворине вредних жена и старе занате целог Јужног Баната.

Бранислав Глигорић, председник Савета Месне заједнице „Горњи град“, најавио је да ће у суботу, 27. априла од 11 сати, у порти Преображењског храма бити одржана дечја Васкршња радионица, као и да су награде спремне за такмичаре.

„Ускршњи базар“ ће трајати до 28. априла 2024. године, на Корзоу испред Културног центра Панчево.