Grad Pančevo je u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, na osnovu usvojenog Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje grada Pančeva za 2019. godinu, organizovao Sajam zapošljavanja u 2019. godini, danas 08. maja 2019. godine u periodu od 11.00 do 13.00 časova, u ulici Vojvode Živojina Mišića (Korzo), a u cilju povećanja vidljivosti mera i programa u oblasti unapređenja zapošljavanja u Pančevu. Na Sajmu su se predstavili poslodavci koji učestvuju u meri „Studentska letnja praksa“, kao i poslodavci koji nameravaju da zaposle nove radnike.

Na sajmu je učestvovalo 40 različitih poslodavaca koji su ponudili 438 slobodnih radnih mesta.

Zainteresovanim sugrađanima su na štandu grada Pančeva bile dostupne sve potrebne informacije u vezi sa otvorenim javnim pozivom koji se odnosi na meru aktivne politike zapošljavanja „Samozapošljavanje“ (sredstva za otvaranje privrednog društva ili preduzetničke radnje, nabavku opreme i adaptaciju prostora) i meru aktivne politike zapošljavanja i “Otvaranje novih radnih mesta” (sredstva namenjena preduzetnicima, mikro i malim preduzećima sa teritorije grada Pančeva). Na štandu Nacionalne službe za zapošljavanje na raspolaganju su bile informacije o uslugama i programima koje pruža ova ustanova.

U ime grada Pančeva, prisutne je pozdravila i zvanično otvorila Sajam zapošljavanja, Suzana Jovanović, članica Gradskog veća zadužena za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike:

– Sajam zapošljavanja je jedna od mera koja je u gradu Pančevu prva počela da se primenjuje još 2004/05. godine kada smo krenuli u transformaciju tržišta rada. Grad Pančevo izdvaja značajna budžetska sredstva za Lokalni akcioni plan, a u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje aktivno sprovodimo različite mere. U 2019. godini je iz lokalnog budžeta izdvojeno 55 miliona za aktivne mere zapošljavanja.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – filijala Pančevo, Đorđe Lukač je rekao da se otvaranjem novih fabrika smanjuje nezaposlenost u Pančevu:

– Pored nemačke kompanije ZF u Pančevu, otvaraju se takođe i fabrike u opštinama Alibunaru i Opovu. Tražena zanimanja su zanati. Prema našoj evidenciji smanjuje se broj dugoročno nezaposlenih ljudi. Sada imamo 8. 200 nezaposlenih na nivou grada Pančeva, dok je 15. 400 nezaposlenih na nivou celog Južnog Banata. Očekujemo da će do kraja godine, otvaranjem pomenutih fabrika, broj nezaposlenih pasti ispod 10 posto.