Tatjana Božić, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za obrazovanje, zajedno je sa Jasnom Milićev, direktorkom Tehničke škole „23. maj“, posetila Sajam obrazovanja koji se održava danas, 28. aprila 2022. u periodu od 11 do 14 časova, u Tehničkoj školi „23. maj“, u Pančevu.

– Svake godine se na neki način Sajam obrazovanja organizuje. Prošle godine, zbog epidemiološke situacije i korona virusa, Sajam obrazovanja je nešto skromnije organizovan u holu Gradske uprave, gde su škole postavile samo plakate sa svojim smerovima. Drago mi je što je Tehnička škola „23.maj“ prepoznala značaj i organizovala ovako jedan važan događaj. Grad Pančevo raspolaže sa 52 obrazovna profila i nadam se da će svako dete, a ima 1059 osmaka, pronaći odgovarajući smer u nekoj od naših srednjih škola. Škole imaju i profile po dualnom obrazovanju, koji su vrlo popularni poslednjih godina, imajući u vidu fabrike koje se otvaraju u našem gradu, rekla je članica Gradskog veća.

Na Sajmu, koji se tradicionalno organizuje, predstaviće se sve srednje škole iz Pančeva: Tehnička škola „23. maj“, Gimnazija ‚‚Uroš Predić“, Ekonomsko – trgovinska škola ‚‚Paja Marganović“, Elektrotehnička škola ‚‚Nikola Tesla“, Medicinska škola ‚‚Stevica Jovanović“, Mašinska škola ‚‚Pančevo“ i Poljoprivredna škola ‚‚Josif Pančić“.

Sajam je namenjen učenicima osmog razreda osnovnih škola sa teritorije grada Pančeva i na njemu će svaka od srednjih škola na kreativan i učenicima interesantan način, prezentovati svoje obrazovne profile, a u cilju lakšeg i uspešnijeg opredeljivanja prilikom predstojećeg upisa u srednju školu. Sajam obrazovanja je odlična prilika da se učenici, zajedno sa svojim roditeljima, bolje upoznaju sa obrazovnim profilima srednjih škola u Pančevu.

U Tehničkoj školi „23. maj“, broj odeljenja iznosi 34, od toga treća godina ima 9 odeljenja sa ukupno 231 učenikom, a četvrta godina ima sedam odeljenja sa ukupno 195 učenika. Broj učenika je 891.

Učenici u Tehničkoj školi „23. maj“ se obrazuju u četiri područja rada:

  1. HEMIJA, NEMETALI I GRAFIČARSTVO, gde spadaju: tehničar za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju, tehničar za preradu nafte i gasa, tehničar za grafičku pripremu, tehničar za zaštitu životne sredine;
  2. POLJOPRIVREDA, PROIZVODNJA I PRERADA HRANE, gde spadaju: prehrambeni tehničar, pekar – mesar;
  3. GEODEZIJA I GRAĐEVINARSTVO, gde spadaju: arhitektonski tehničar, geodetski tehničar – geometar, operater osnovnih građevinskih radova;
  4. DELATNOST LIČNIH USLUGA, gde spada: frizer.