Dečja nedelja se tradicionalno održava u prvoj nedelji oktobra, u cilju skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na potrebe i prava dece i mladih u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihova prava da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svih svojih potencijala.

Program aktivnosti Dečje nedelje čini niz akcija na republičkom i lokalnom nivou širom Republike Srbije, uz punu participaciju dece i mladih. Ovogodišnji slogan Dečje nedelje glasi: „DA PRAVO SVAKO – DETE UŽIVA LAKO“ i posvećen je 30-godišnjici Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta.

Ove godine Sekretarijat za javne službe i socijalna pitanja u gradu Pančevu u saradnji sa Kancelarijom za mlade, ustanovama kulture i ustanovama obrazovanja, kao i organizacijama koje rade sa decom i za decu, organizovao je niz aktivnosti povodom Dečje nedelje.

U gradu Pančevu “Dečja nedelja” je otvorena “Trkom za srećnije detinjstvo” koja je održana 7. oktobra 2019. godine u 11 časova u Gradskom parku, na kojoj su učestvovali najmlađi sugrađani iz vrtića, kao i osnovci od prvog do četvrtog razreda u organizaciji Crvenog krsta Pančevo i uz podršku Kancelarije za mlade grada Pančeva. Ukupno je učestvovalo 350 dece. Participacija za učešće na trci bila je igračka, školski pribor ili slično, koji su, nakon događaja, prosleđeni deci kojima je neophodna. Cilj ove aktivnosti je skrenuti pažnju deci da svojim postupcima mogu pomoći svojim vršnjacima koji se nalaze u teškom materijalnom stanju.

Trku je otvorio član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu Nemanja Rotar, koji je naglasio motiv ove nedelje i trke, a to je da svi budemo humani jer naš mali doprinos nekom će značiti mnogo. Takođe, zahvalio se svim učesnicima “Trke za srećnije detinjstvo”.