Дечја недеља се традиционално одржава у првој недељи октобра, у циљу скретања пажње јавности на децу и младе, на потребе и права деце и младих у породици, друштву и локалној заједници, на њихова права да одрастају у што бољим условима, на једнаке шансе за развој и остварење свих својих потенцијала.

Програм активности Дечје недеље чини низ акцијa на републичком и локалном нивоу широм Републике Србије, уз пуну партиципацију деце и младих. Овогодишњи слоган Дечје недеље гласи: „ДА ПРАВО СВАКО – ДЕТЕ УЖИВА ЛАКО“ и посвећен је 30-годишњици Конвенције Уједињених нација о правима детета.

Ове године Секретаријат за јавне службе и социјална питања у граду Панчеву у сарадњи са Канцеларијом за младе, установама културе и установама образовања, као и организацијама које раде са децом и за децу, организовао је низ активности поводом Дечје недеље.

У граду Панчеву „Дечја недеља“ је отворена „Трком за срећније детињство“ која је одржана 7. октобра 2019. године у 11 часова у Градском парку, на којој су учествовали најмлађи суграђани из вртића, као и основци од првог до четвртог разреда у организацији Црвеног крста Панчево и уз подршку Канцеларије за младе града Панчева. Укупно је учествовало 350 деце. Партиципација за учешће на трци била је играчка, школски прибор или слично, који су, након догађаја, прослеђени деци којима је неопходна. Циљ ове активности је скренути пажњу деци да својим поступцима могу помоћи својим вршњацима који се налазе у тешком материјалном стању.

Трку је отворио члан Градског већа задужен за културу и омладину Немања Ротар, који је нагласио мотив ове недеље и трке, а то је да сви будемо хумани јер наш мали допринос неком ће значити много. Такође, захвалио се свим учесницима „Трке за срећније детињство“.