Skupština grada Pančeva, uz podršku Projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine – druga faza“, koji sprovodi Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) u Srbiji i Narodna skupština Republike Srbije, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) organizovala je u ponedeljak, 14. maja 2018. godine Javno slušanje na temu „Prevencija i otklanjanje posledica nasilja u porodici u lokalnim sredinama sa osvrtom na Istanbulsku konvenciju“.

Jedna od tema, koju je predstavila Dubravka Filipovski, članica Ženske parlamentarne mreže Narodne skupštine Republike Srbije i narodna poslanica, bila je ratifikacija Istanbulske konvencije i uloga Ženske parlamentarne mreže u usklađivanju zakonskog okvira sa Konvencijom, a predstavljeni su i rezultati javnog slušanja u Narodnoj skupštini na ovu temu. Samu Istanbulsku konvenciju i obaveze lokalnih samouprava prezentovala je Biljana Branković, ekspertkinja, članica GREVIO komiteta, a Jasna Vujičić, rukovoditeljka Sigurne kuće, prihvatilišta za žene i decu žrtve porodičnog nasilja, govorila je o praksi i odgovoru lokalne usluge na sprečavanje i zaštitu od nasilja u porodici. O razvijanju novih usluga kao vida podrške ženama govorila je Sanja Patalov Stojadinović, direktorka centra za socijalni rad „Solidarnost“ Pančevo. Jelena Samuilov, viša tužilačka pomoćnica iz Javnog tužilaštva u Pančevu predstavila je rezultate rada Grupe za koordinaciju i saradnju i lica određenih za vezu. Aktivnosti lokalne samouprave – Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Pančeva predstavila je Milica Todorović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Pančeva i odbornica, koje je i moderirala ovo javno slušanje.

Javnom slušanju prisustvovali su odbornici Skupštine grada Pančeva, predstavnici ustanova i institucija grada Pančeva, predstavnici nevladinog sektora, zainteresovani građani i mediji, kao i predstavnici UNDP-ja.

Projekat se sprovodi u saradnji sa skupštinama lokalnih samouprava u Srbiji, uključujući i Skupštinu grada Pančeva. Cilj javnog slušanja je da odbornici/ce Skupštine grada Pančeva, kao i šira javnost dobiju dodatne informacije o nasilju u porodici, prevenciji i otklanjanju posledica porodičnog nasilja, sadržaju Istanbulske konvencije i merama koje se sprovode na lokalnom nivou.
Javno slušanje je parlamentarni mehanizam čija je uloga da se unaprede odluke koje donosi Skupština, poveća stepen informisanosti donosilaca odluka i poveća javnost u radu zakonodavnih organa. Narodna skupština Republike Srbije ima višegodišnja dobra iskustva u javnom slušanju, zbog čega postoji preporuka da se ovakav mehanizam uspostavi i u lokalnim samoupravama. Javno slušanje se organizuje u okviru Saveta Skupštine grada Pančeva nadležnih za pitanja koja su predmet javnog slušanja. Skupština grada Pančeva je prvi lokalni parlament u Republici Srbiji koji je u svoj poslovnik o radu uvrstio javno slušanje.