У Градској управи у претходна три дана, од 5. до 7. септембра 2016. године, представљено је 14 урбанистичких пројеката доскорашњих студената Архитектонског факултета Универзитета у Београду, сада мастер инжењера урбанизма и регионалног развоја.

Презентације су резултат сарадње Града и Архитектонског факултета Универзитета у Београду на изради мастер теза и мастер пројеката 27 студената програма Интегрални урбанизам, током пролећног семестра школске 2015/16. године, али и наставак постојеће сарадње, с обзиром на то да је факултет прихватио позив Града Панчева да као партнер учествује у процесу партиципативног буџетирања за 2017. годину.

Полигон за израду пројеката била је територија града Панчева, а развојни оквир „Стратегија развоја града Панчева 2014-2020“, а радови су се бавили еколошким, индустријским, економским, културним и социјалним развојем Града.

Младе стручњаке су у Градској управи поздравили и презентацијама присуствовали заменик градоначелника Предраг Живковић, градски менаџер Александар Фаркаш и члан Градског већа задужен за подручје рада, запошљавања и социјалне политике Миленко Чучковић.

Заменик градоначелника Предраг Живковић рекао је:

Многе од тих радова ставићемо на јавно гласање које је предвиђено за новембар месец. Грађани ће се на демократски начин изјаснити који је то пројекат који њима највише одговара. Пошто нисмо почели са буџетским процесом за 2017. годину, нису опредељена средства, али верујем да ће бити у најмањем износу као што су била прошле године, око 5 милиона динара, али и у зависности од пројекта.

Др Данијела Миловановић Родић, доцент на Архитектонском факултету истакла је да се пројекти младих стручњака баве реалним животним проблемима на територији Панчева:

Имали су нашу подршку као факултета, да се позабаве одређеним темама. Да виде шта је најактуелније, шта је најважније, шта су нови концепти, нове идеје. Да то посвећено, са њиховом енергијом, сумирају у тим пројектима. Наше стручне службе, генерално у градовима, министраствима, немају толико времена да прате савремене трендове, нове концепте и мислим да може да се направи јако добра комбинација, тако ја разумем дуално образовање, повезивање живота и академије, рекла је Миловановић Родић.

Након одабира одређеног броја пројеката, грађани ће гласати и изабрати најбољи пројекат у процесу партиципативног буџетирања, а гласање ће бити одржано у оквиру прославе Дана града Панчева, 8. новембра 2016. године.

Додатне информације можете прочитати ОВДЕ.