Позив за присуство јавним презентацијама

радова свршених студената Архитектонског факултета Универзитета у Београду у процесу партиципативног буџетирања града Панчева за 2017. годину

Град Панчево и Архитектонски факултет Универзитета у Београду имали су успешну сарадњу на мастер тезама и мастер пројектима у студијском програму Интегрални урбанизам током пролећног семестра 2015/16. школске године. Резултат ове сарадње је 27 интегралних урбаних пројеката, којима је полигон за израду била територија града Панчева, а развојни оквир „Стратегија развоја града Панчева 2014-2020“.

Дана 05.07.2016. године студенти су одбранили своје мастер пројекте и тиме стекли звања мастер инжењер урбанизма и регионалног развоја, а завршна изложба пројеката је одржана у Панчеву у периоду од 07.07.2016. до 15.07.2016. године у холу Градске управе града Панчева.

Имајући у виду да је Скупштина града Панчева на седници одржаној 20.07.2016. године донела Одлуку о укључивању грађана Панчева у процес доношења одлуке о расподели дела средстава буџета Града кроз модел партиципативног буџетирања, као и да је сарадња са Архитектонским факултетом Универзитета у Београду имала добре резултате, град Панчево је упутио позив Архитектонском факултету да буде партнер Граду у процесу партиципативног буџетирања за 2017. годину. Архитектонски факултет је прихватио позив, па је на челу са менторским тимом факултета и младим стручњацима одабрао један број пројеката који се издвајају својим квалитетом, а који ће бити предмет даљих презентација и разраде.

Намера Града Панчева и Архитектонског факултета јесте да се одрже јавне презентације у Малој сали Градске управе града Панчева од 5. до 7. септембра 2016. године, на којима ће млади стручњаци у области урбанизма и регионалног развоја представили своје пројекте. Презентација је намењена члановима Кабинета градоначелника, члановима Градског већа, представницима стручних служби Градске управе, јавних и јавних комуналних предузећа града Панчева, као и другој заинтересованој јавности. Циљ ове презентације је селекција неколико пројеката за партиципативно буџетирање.

Селекцију пројеката ће вршити Град Панчево на основу степена спремности пројеката, усклађености са приоритетима града Панчева, висине средстава потребних за реализацију пројекта, брзине реализације пројеката, као и на основу других релеватних критеријума.

Селектовани пројекти ће бити разрађени од стране стручних служби Градске управе, уз подршку и учешће свршених студената-аутора и менторског тима Архитектонског факултета. На овај начин, пројекти треба да буду спремни за гласање грађана за избор најбољег пројекта у процесу партиципативног буџетирања, а које ће бити одржано у оквиру прославе Дана града Панчева (8. новембар 2016. године). Средства за реализацију најбољег пројекта биће предвиђена одлуком о буџету града Панчева за 2017. годину.

Агенду догађаја можете погледати ОВДЕ.

projekti studenata