U Maloj sali Gradske uprave grada Pančeva, dana 23. aprila 2018. godine, u 13 časova je organizovana prezentacija projekta „Smanjenje siromaštva kroz mogućnosti zapošljavanja u cilju pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Nemačka humanitarna organizacija Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V., u Republici Srbiji, od oktobra 2017. godine realizuje projekat „Smanjenje siromaštva kroz mogućnosti zapošljavanja u cilju pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ koji finansira Švedska agencija za međunarodnu saradnju „Sida“, a sufinansiraju gradovi i opštine obuhvaćeni projektnim aktivnostima.

Cilj projekta je pružanje podrške ugroženim lokalnim zajednicama u započinjanju mikro i malih biznisa u ciljnim gradovima i opštinama. Nakon pohađanja radionica, nezaposlena lica, pripadnici ugroženih grupa mogu da konkurišu za donaciju u opremi.
Korisnici će pored donacija dobiti i mogućnost daljih obuka, umrežavanja i mentoring.

Ciljna grupa su nezaposleni članovi ugroženih grupa stanovništva, koji žive u ciljnim gradovima i opštinama, sa posebnim fokusom na žene, mlade i neformalne sakupljače sekundarnih sirovina. Cilj projekta je da se podrži najmanje 20 pojedinaca, od čega 40% žena i 50% Roma.

Grad Pančevo i organizacija „Help“ su potpisale Memorandum o razumevanju i nakon toga Ugovor o saradnji u okviru projekta „Smanjenje siromaštva kroz mogućnosti zapošljavanja u cilju pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ sa posebnim akcentom na mlade – polaznike radne prakse, kao i Ugovor o saradnji u okviru projekta „Smanjenje siromaštva kroz mogućnosti zapošljavanja u cilju pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ sa posebnim akcentom na žene i Rome.

Prezentaciji je, pored predstavnika humanitarne organizacije „Help“, prisustvovao i Milenko Čučković, član Gradskog veća zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike, koji se prisutnima obratio sledećim rečima:

– Grad Pančevo je ove godine izdvojio 32 miliona dinara za sve programe samozapošljavanja, javnih radova, stručne prakse, studentske letnje prakse i NIS prve šanse. Takođe, ove godine je grad Pančevo potpisao ugovor sa Nemačkom humanitarnom organizacijom „Help“ u vezi sa dodelom grantova. Nadam se da ćete biti aktivni u ovom procesu i postupku mogućnosti dobijanja granta u iznosu od 1.500,00 do 3.600,00 evra i da na taj način pomognete sami sebi da dođete do zaposlenja.

Predstavnik Nemačke humanitarne organizacije „Help“, Predrag Erdoglija, bliže je objasnio značaj pomenutog projekta.

– Uz finansijsko učešće lokalne samouprave, mi ćemo kroz ovaj projekat podržati najmanje 20 biznisa, odnosno projekata samozapošljavanja za nezaposlena lica u oblasti privrede i zanata, tako da na taj način projekat nije limitiran za bavljenje potpisnika. Vrednost projekta je 43 hiljade evra i biće sproveden u naredne dve godine. Pored ovog projekta za dodelu grantova za samozapošljavanje, koji smo potpisali sa gradom Pančevo, postoji još jedan projekat za rešavanje mladih do 26 godina kroz radnu praksu koja će krenuti da se sprovodi krajem godine, tako da će drugom prilikom biti više reči o tome.

Samo još jednom da pomenem da je donator Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju „Sida“, kofinansijer je grad Pančevo, a organizacija „Help“ će sprovoditi projekat zajedno, u saradnji sa gradom Pančevo – istakao je Erdoglija.